Ο Μαρκ Μόμπιους εκτιμά πως τα χειρότερα έπονται

Ο Μαρκ Μόμπιους εκτιμά πως τα χειρότερα έπονται

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O θρυλικός επενδυτής Μαρκ Μόμπιους προειδοποίησε ότι θα είναι πολλά τα δεινά εξαιτίας του εμπορικού πολέμου, δηλαδή περαιτέρω υποχώρηση των χρηματιστηρίων των αναδυόμενων αγορών κατά 10% και παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα σημειωθεί χρηματοπιστωτική κρίση, αργά ή γρήγορα, διότι πρέπει να θυμόμαστε ότι μόλις τελείωσε η περίοδος του φθηνού δανεισμού. Θα ακολουθήσουν ισχυρές πιέσεις σε πολλές εταιρείες που βασίζονται για την επιβίωσή τους στον φθηνό δανεισμό», δήλωσε ο κ. Μόμπιους, ο οποίος πριν από λίγους μήνες εγκατέλειψε τη Franklin Templeton Investments και ίδρυσε τη Mobius Capital Partners.

Ο περιορισμός της ρευστότητας από τη Fed και από ΕΚΤ έχει επιβαρύνει τις αναδυόμενες αγορές, ενώ αρνητικά λειτουργούν η ενίσχυση του δολαρίου και η αναταραχή στο διεθνές εμπόριο, εξήγησε ο μεγαλοεπενδυτής. Η εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας πιθανότατα θα κλιμακωθεί. Ο αντίκτυπος για τον Τραμπ εξαιτίας της επιβολής δασμών θα είναι περιορισμένος, όμως, επειδή η άνοδος του πληθωρισμού θα καλυφθεί από την αύξηση των πραγματικών μισθών, εκτίμησε ο κ. Μόμπιους. Ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών θα υποχωρήσει κατά 10% το προσεχές χρονικό διάστημα, προέβλεψε ο Μόμπιους (έχει υποχωρήσει 16% από τον Ιανουάριο). Ωστόσο, ο κ. Μόμπιους είπε ότι η κρίση θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τη Βραζιλία και την Τουρκία.

Επίσης, η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας οδήγησε τον Λάρι Σάμερς, πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ επί Μπιλ Κλίντον, να προειδοποιήσει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Σάμερς κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι με την πολιτική της στο εμπόριο περιορίζει την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών εργαζομένων, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταιρειών, «χωρίζει τις ΗΠΑ από τους παραδοσιακούς συμμάχους τους και ενισχύει την πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης στο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή