Εντείνεται η μάχη της Fox με την Comcast για το Sky

Εντείνεται η μάχη της Fox με την Comcast για το Sky

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα, υψηλότερη προσφορά κατέθεσε η 21st Century Fox του Αυστραλού μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ για την εξ ολοκλήρου εξαγορά του βρετανικού ομίλου δορυφορικών ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων Sky Plc, αποτιμώντας τον στα 32,5 δισ. δολάρια. Χθες, η Fox προσέφερε 14 στερλίνες για κάθε μετοχή του ομίλου. Προσφορά που είναι κατά 14% υψηλότερη από αυτήν της Comcast, του αμερικανικού ομίλου τηλεπικοινωνιών και καλωδιακής τηλεόρασης. Είναι άγνωστο ποια προσφορά θα υπερισχύσει στη μάχη της εξαγοράς, που δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα. Ομως, αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι η τελευταία προσφορά της Fox, στις 14 στερλίνες ανά μετοχή, είναι χαμηλότερη από τις 15 στερλίνες που ήταν η τιμή κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Από τον Δεκέμβριο του 2016, η Fox προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο του Sky, που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος όμιλος τηλεοπτικών σταθμών συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη, με πληθώρα ειδησεογραφικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών καναλιών. Ο κ. Μέρντοχ υπήρξε ιδρυτής του Sky τη δεκαετία του 1990, με την 21st Century Fox να κατέχει σήμερα μερίδιο 39,14% στον βρετανικό όμιλο, που έχει 23 εκατομμύρια συνδρομητές σε όλη την Ευρώπη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Comcast μπλόκαρε την απόπειρα της Fox να αποκτήσει το υπόλοιπο 61% που δεν κατείχε στο Sky, όσο αναμενόταν να δοθεί η έγκριση από τη βρετανική αρχή ανταγωνισμού. Βασική ανησυχία της αρχής ανταγωνισμού ήταν μήπως αποκτήσει η οικογένεια Μέρντοχ πολύ μεγάλη επιρροή στα ΜΜΕ της Βρετανίας. Τον περασμένο μήνα, αποφάσισε ότι η Fox μπορεί να αποκτήσει το Sky μόνον αν πουλήσει το ειδησεογραφικό κανάλι Sky News.

Μιλώντας στο πρακτορείο

Reuters, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους του Sky δήλωσε χθες ότι «το τελικό τίμημα που θα καταβληθεί για την εξαγορά του βρετανικού ομίλου θα εξαρτηθεί από τα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν οι υποψήφιοι αγοραστές, το ύψος των δανείων που έχουν τη δυνατότητα να πάρουν και τη στήριξη των μετόχων τους».

Η μάχη για την απόκτηση του ελέγχου του Sky είναι μέρος του πολέμου που διεξάγεται στην αγορά ψυχαγωγίας μεταξύ των ισχυρότερων ομίλων του κόσμου. Καθιερωμένοι παίκτες, όπως η Walt Disney και η Comcast, πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τα διαδικτυακά κανάλια Netflix και Amazon. H Comcast έχει, επίσης, εμπλακεί σε μάχη αξίας 70 δισ. δολαρίων με τη Walt Disney για την εξαγορά της πλειονότητας των περιουσιακών στοιχείων της Fox, συμπεριλαμβανομένου του 39,14% που κατέχει ο κ. Μέρντοχ στον όμιλο Sky.

«Η σημερινή προσφορά της Fox δεν είναι το τελευταίο κεφάλαιο αυτής της μάχης για την εξαγορά του Sky. Θα δούμε μια προσφορά που θα ξεπεράσει τις 15 στερλίνες ανά μετοχή», σχολίασε ο επικεφαλής κεφαλαίου αντιστάθμισης κινδύνου Case Equity Partners, που είναι, επίσης, μέτοχος του Sky. H Comcast δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για τη νέα προσφορά της Fox. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν πως, αν και η τελευταία προσφορά της Fox για το Sky είναι χαμηλότερη της τιμής της μετοχής στο χρηματιστήριο, είναι υψηλότερη κατά 82% από τα επίπεδα που ίσχυαν το 2016.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή