Ούριος άνεμος έπνευσε στις διεθνείς αγορές

Ούριος άνεμος έπνευσε στις διεθνείς αγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαμψαν χθες οι αγορές σε Ευρώπη και Αμερική, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που είχαν σημειώσει την Τετάρτη. Αιτία, τα ικανοποιητικά κέρδη αλλά και τα σχέδια για συγχωνεύσεις που ανακοίνωσαν μεγάλες εταιρείες.

Στην αγορά του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 3,4% η μετοχή του βρετανικού ομίλου Sky, όταν η Comcast υπέβαλε νέα προσφορά εξαγοράς της, υψηλότερη από εκείνη που είχε υποβάλει δύο ημέρες νωρίτερα η 21st Century Fox. Ελαβε έτσι ισχυρή ώθηση ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με άνοδο 0,8% στις 7.651,33 μονάδες και σχεδόν κάλυψε τις απώλειες της Τετάρτης. Μερίδα αναλυτών αποδίδει την ευφορία της χθεσινής συνεδρίασης στη Λευκή Βίβλο που παρουσίασε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός και είχε στόχο καλύτερους όρους για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Οπως επισήμαναν αναλυτές της Daiwa Capital Markets, φαίνεται ότι οι επενδυτές είναι τώρα πιο αισιόδοξοι, καθώς προσβλέπουν σε καλύτερη έκβαση του εμπορικού πολέμου. Πράγματι, το κλίμα αισιοδοξίας επικράτησε σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Xetra DAX έκλεισε με άνοδο 0,61%, στο Παρίσι ο CAC 40 με άνοδο 0,97% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB με άνοδο 0,38%.

Ανοδικά κινούνταν, άλλωστε, η Wall Street, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να σημειώνει αργά το βράδυ κέρδη 0,82%, χάρη στην άνοδο κατά περίπου 1,3% που σημείωναν οι μετοχές των Boeing και Caterpillar. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωναν οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Facebook, Microsoft και Amazon. Εξώθησαν έτσι σε άνοδο τον δείκτη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, που αργά το βράδυ σημείωνε κέρδη 1,2%. Σταθερές παρέμειναν οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται το βράδυ στα 68,64 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 73,66 δολάρια το βαρέλι. Είχε, ωστόσο, προηγηθεί προειδοποίηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) για ενδεχόμενη ανεπάρκεια πετρελαίου στη διεθνή αγορά. Σε σχετική της ανακοίνωση, η ΙΕΑ προειδοποίησε τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Κόλπου ότι ίσως χρειαστεί να αντλήσουν όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορούν. Ο λόγος είναι ότι θα κληθούν να καλύψουν τις ελλείψεις που προκάλεσε η κρίση στη Βενεζουέλα και ο νέος αποκλεισμός του Ιράν, μετά την επαναφορά των εναντίον του κυρώσεων από την κυβέρνηση Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή