ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απογοητευτικό το σχέδιο Μέι για το Brexit

Απογοητευτικό το σχέδιο Μέι για το Brexit

Η Τερέζα Μέι αναγκάζεται να αντιμετωπίσει, με καθυστέρηση, τις αντιφάσεις της ίδιας της πολιτικής της για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το σχέδιο της πρωθυπουργού προβλέπει πως η Βρετανία θα συνεχίσει να ακολουθεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το εμπόριο αγαθών, σε αντάλλαγμα για συμβολικής φύσεως αλλά αβέβαια προνόμια στη μετανάστευση και στο εμπόριο. Ακόμη και αν αποδεχθούν οι Βρυξέλλες την περίπλοκη συμφωνία, ίσως να μην την αποδεχθεί το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Το κείμενο έκτασης 104 σελίδων, που δημοσιεύτηκε χθες, αποτελεί την πρώτη λεπτομερή προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να περιγράψει με ποιο τρόπο θα μπορούσε η χώρα να εγκαταλείψει την Ενωση και παράλληλα να περιορίσει στο ελάχιστο την οικονομική ζημία. Είναι επίσης βαθιά απογοητευτικό. Το κεντρικό πρόβλημα είναι πώς να αποχωρήσει η Βρετανία χωρίς να διακοπεί το διμερές εμπόριο αγαθών, συνολικού ύψους 427 δισ. στερλινών το 2017, και χωρίς να ανεγερθεί φυσικό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η λύση που προτείνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός είναι να αποδεχθεί η Βρετανία τους «κοινούς κανόνες» στο εμπόριο αγαθών, σε απλά αγγλικά, να αποδεχθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετέχει στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς που θέτουν το κανονιστικό πλαίσιο σε χημικά, αεροπλοΐα και φάρμακα, αλλά χωρίς να διαθέτει δικαίωμα ψήφου όπως σήμερα. Για να μην υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι, η Βρετανία προτείνει να συλλέγει τους δασμούς για προϊόντα που εισέρχονται στη χώρα αλλά έχουν ως τελικό προορισμό την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν αυτές οι παραχωρήσεις είναι ασαφή. Πράγματι, η Βρετανία θα αναλάβει ξανά τον έλεγχο της μεταναστευτικής πολιτικής. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως θα αναγκαστεί να αποδεχθεί το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να μετακινούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θεωρητικά, η Βρετανία θα μπορεί επίσης να συνάπτει δικές της εμπορικές συμφωνίες. Ωστόσο, η απαίτηση να συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες στα αγαθά θα δέσει τα χέρια του Λονδίνου όταν θα διαπραγματεύεται με άλλους δυνητικούς εμπορικούς εταίρους. Εν τω μεταξύ το σχέδιο της Μέι περιλαμβάνει λίγα πράγματα για τη βιομηχανία υπηρεσιών –περιλαμβανομένου του Σίτι του Λονδίνου– που παράγει περίπου το 80% του βρετανικού ΑΕΠ.

Η πρόταση αποτελεί απλώς την αρχή της διαπραγμάτευσης. Αν και οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη απαντήσει επίσημα, το πιθανότερο είναι πως θα απαιτήσουν περαιτέρω παραχωρήσεις και παράλληλα θα απαιτήσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη Βόρεια Ιρλανδία, στην περίπτωση που δεν λειτουργήσει στην πράξη η βρετανική πρόταση. Ακόμη όμως και αν καταφέρει η Μέι να αποσπάσει τη συμφωνία των Βρυξελλών, θα χρειαστεί την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Κάτι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο: όσοι είναι αντίθετοι με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζουν πως το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι κατώτερο από την εναλλακτική λύση, που δεν είναι άλλη από το να παραμείνει η Βρετανία στην Ενωση. Οσοι είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζουν πως η πρόταση Μέι καθιστά τη Βρετανία «υποτελές κράτος» της Ε.Ε. Η αντιπαράθεση που θα προκύψει θα μπορούσε να αναγκάσει τη Μέι να σκεφτεί ξανά την προβληματική της πολιτική ή να ανοίξει τον δρόμο για κάποιον που θα έχει τη διάθεση να πράξει τα δέοντα.