Νέες απειλές Τραμπ για δασμούς σε αυτοκίνητα από Ε.Ε.

Νέες απειλές Τραμπ για δασμούς σε αυτοκίνητα από Ε.Ε.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες απειλές εκτόξευσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αυτή τη φορά κατά των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, λίγα 24ωρα αφότου δήλωσε ότι προτίθεται να επιβάλει δασμούς 10% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κ. Τραμπ δήλωσε πως η Ε.Ε. μεταχειρίζεται άδικα τις ΗΠΑ, αποκλείοντας τους Αμερικανούς αγρότες. Αν η Ε.Ε. «δεν συμπεριφερθεί «καλή τη πίστει», τότε θα αναγκαστεί να εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη στις ΗΠΑ. Ενόψει της επίσκεψης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Λευκό Οίκο τον Αύγουστο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες πως «αν δεν διαπραγματευθούν καλόπιστα, θα κάνουμε κάτι σχετικά με τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που εισέρχονται στη χώρα μας και φορολογούνται με σχεδόν μηδενικό ποσοστό». Προσέθεσε ότι «έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος διαπραγμάτευσης, αλλά η πρόθεσή μου είναι απλά να γίνεται δίκαιο εμπόριο με τις ΗΠΑ». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει με επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε. Εξ αυτού του γεγονότος έχουν θορυβηθεί οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει κηρύξει εμπορικό πόλεμο στην Κίνα και στην Ε.Ε., αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις τους να προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και να επιβάλουν ίσης αξίας αντίποινα εις βάρος των εισαγωγών από τις ΗΠΑ. Η κινεζική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι οι ξένες εταιρείες θα υποστούν συνέπειες από την όξυνση του εμπορικού πολέμου και παρότρυνε τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να ασκήσουν πιέσεις στον Λευκό Οίκο για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. «Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουν να καταστήσουν σαφέστερες τις θέσεις τους και ότι θα υπερασπιστούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας Τζάο Φενγκ. Η Κίνα δεν μπορεί να αντιδράσει μόνον με επιβολή δασμών κατά της Ουάσιγκτον, διότι οι εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ ανέρχονται σε μόνον 130 δισ. δολάρια, βάσει των στοιχείων του 2017. Αντίθετα, οι εισαγωγές από την Κίνα στις ΗΠΑ φθάνουν τα 375 δισ. δολάρια. Αντ’ αυτού, όμως, το Πεκίνο μπορεί να θέσει πολλά και διάφορα εμπόδια στο διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ, όπως είναι η ακύρωση παραγγελιών και το μποϊκοτάζ.

Η υιοθέτηση πολιτικής εμπορικού προστατευτισμού από τις ΗΠΑ θα επηρεάσει πολλές χώρες, διότι αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού. Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε χθες πως οι εξαγωγές εξαρτημάτων τεχνολογίας ενδεχομένως να πληγούν όσο κλιμακώνεται η εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή