Ρεκόρ πωλήσεων το α΄ εξάμηνο 2018 για την Peugeot

Ρεκόρ πωλήσεων το α΄ εξάμηνο 2018 για την Peugeot

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων σημείωσε κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018 η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot, μετά την εύστοχη επιχειρηματική επιλογή που έκανε πέρυσι: την εξαγορά της Opel από την General Motors. Τα αναλυτικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία για τις πωλήσεις της και οι εκτιμήσεις της για τις προοπτικές της αντανακλούν, παράλληλα, τις γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών και τις επιπτώσεις τους στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά και γενικότερα στη βιομηχανία.

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση που εξέφρασε η εταιρεία ότι αποβαίνει προς όφελός της η μεγάλη εξάρτησή της από τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς δεν είναι τόσο εκτεθειμένη στους κινδύνους από τους δασμούς που απειλεί να επιβάλει η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων. Η εκτίμησή της συνάδει με ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών η ελβετική τράπεζα UBS, στην οποία τόνισε ότι οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι «πολύ λιγότερο εκτεθειμένες» στον κίνδυνο των δασμών συγκριτικά με τις αντίστοιχες γερμανικές. Η ελβετική τράπεζα προειδοποίησε, πάντως, πως η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών θα συμπιέσει τα κέρδη των αυτοκινητοβιομηχανιών τους επόμενους μήνες. Η εναλλακτική των αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως υπογράμμισε η UBS, θα είναι να αυξήσουν τις τιμές, κάτι που εκτιμά ότι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν.

Στην Ευρώπη, οι πωλήσεις της Peugeot σημείωσαν αύξηση 62% και το ένα τρίτο αυτής της αύξησης αφορούσε τα μοντέλα Opel-Vauxhall. Την ίδια στιγμή, όμως, η Peugeot αναφέρει πτώση των πωλήσεών της κατά 19% στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Αιτία είναι η απόφαση που ανακοίνωσε προσφάτως η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από το Ιράν, αν δεν της δοθούν εγγυήσεις ότι δεν θα πληγεί από τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Από την 1η Μαΐου, άλλωστε, δεν συμπεριλαμβάνει στα συνολικά αποτελέσματά της τις πωλήσεις στο Ιράν. Την ίδια στιγμή, πάντως, διαπιστώνει πως οι πωλήσεις της ανακάμπτουν στην Κίνα και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου σημείωσαν αύξηση 7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Συνολικά, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, οι πωλήσεις της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσαν αύξηση 38%, την οποία η Peugeot απέδωσε στις αυξημένες πωλήσεις των πολυτελών αυτοκινήτων ελεύθερου χρόνου, των γνωστών ως SUV.

Δεδομένου ότι οι πωλήσεις SUV της Peugeot έφθασαν πέρυσι τα 339.200 οχήματα, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία έρχεται πρώτη στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων πολυτελείας. Ειδικότερα, τα μοντέλα της Peugeot 2008, 3008 και 5008 έχουν σημειώσει αύξηση πωλήσεων κατά 26% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της εταιρείας, τα τελευταία τρία χρόνια τα έσοδά της αυξάνονται, κατά μέσον όρο, 7% ετησίως. Παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα, πάντως, η τιμή της μετοχής της Peugeot παρέμεινε χθες ουσιαστικά αμετάβλητη. Από την αρχή του έτους, ωστόσο, έχει σημειώσει άνοδο 23%, ενώ το προηγούμενο έτος είχε επίσης ανεβεί 9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή