Τουρκία: Αλλα λέει ο πρόεδρος-πεθερός και άλλα ο υπουργός-γαμπρός

Τουρκία: Αλλα λέει ο πρόεδρος-πεθερός και άλλα ο υπουργός-γαμπρός

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράξενο ζευγάρι φαίνεται ότι αποτελούν ο Τούρκος πρόεδρος και ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, λόγω των διαφορετικών απόψεών τους για την οικονομική και νομισματική πολιτική. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου των Οικονομικών, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ παρουσιάστηκε ως ο αξιόπιστος οικονομολόγος που εγγυάται την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και υπόσχεται να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Ηταν σαφής η προσπάθειά του να κατευνάσει τους επενδυτές, οι ανησυχούν για τις ανορθόδοξες αντιλήψεις του Ταγίπ Ερντογάν και τον αντίκτυπό τους στην τουρκική οικονομία. Δεν εμπόδισε, όμως, τον Τούρκο πρόεδρο να επαναλαμβάνει επίμονα τις προεκλογικές του εξαγγελίες για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας ανησυχία στην αγορά και εξωθώντας σε πτώση την τουρκική λίρα, τα ομόλογα του τουρκικού Δημοσίου και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει πολιτικές με στόχο «τη σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη και θα θέσει σε προτεραιότητα τη δημοσιονομική πειθαρχία, έναν μονοψήφιο πληθωρισμό και μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Στο ακανθώδες για τον Ταγίπ Ερντογάν θέμα της νομισματικής πολιτικής, υποσχέθηκε ότι «θα υποστηρίξει μια νομισματική πολιτική προβλέψιμη, απλή και αποφασιστική, σύμφωνη με τους στόχους της κεντρικής τράπεζας». Υποσχέθηκε ότι η Τράπεζα της Τουρκίας θα είναι «πιο ενεργή από ποτέ», χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ότι αμφισβητείται η ανεξαρτησία της και δεσμεύθηκε να επαναφέρει τον πληθωρισμό από το ιλιγγιώδες 15,39% στον στόχο του 5%.

Οι δηλώσεις του έγιναν δεκτές με ικανοποίηση αλλά και επιφυλακτικότητα από τους οικονομικούς αναλυτές, που τον καλούν να κάνει πράξη τα λόγια του. Ανάμεσά τους ο Τίμοθι Ας, στρατηγικός αναλυτής της BlueBay Asset Management, που κάλεσε τον Αλμπαϊράκ «να κάνει αυτό που πρέπει και να επιβάλει περιοριστική νομισματική πολιτική ώστε να πείσει τις αγορές». Παράλληλα, ο Πιοτρ Ματίς, αναλυτής για θέματα των αναδυόμενων αγορών στη Rabobank, χαρακτήρισε «σχετικά καθησυχαστικές» τις δηλώσεις του Αλμπαϊράκ και δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» πως η νέα κυβέρνηση θα «αναδιατάξει την τουρκική οικονομία που έχει υπερθερμανθεί και θα προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη διάρκεια της επόμενης διετίας».

Στον αντίποδα αυτών των συγκρατημένα αισιόδοξων εκτιμήσεων, ο Πολ Φέιτζ, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην TD Securities, που δήλωσε ότι «ως επενδυτικός οίκος βλέπουμε πολύ αρνητικά τις αλλαγές στην τουρκική κυβέρνηση και έχουμε επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσον θα διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια όσο χρειάζεται πραγματικά». Ο ίδιος χαρακτήρισε «απλώς τρομερή» την τελευταία δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε επιστρατεύσει τα δημαγωγικά του όπλα, υποσχόμενος ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο νέος υπουργός Οικονομικών θα «κάνουν ό,τι χρειάζεται για να υποχωρήσουν τα επιτόκια». Οδήγησε, έτσι, την τουρκική λίρα μια ανάσα από τις πέντε λίρες προς ένα δολάριο, στο νέο ιστορικό χαμηλό των 4,9767 τουρκικών λιρών προς ένα δολάριο. Εξίσου βίαιη ήταν η αντίδραση της αγοράς προς όλους τους τουρκικούς τίτλους, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις τουρκικών ομολόγων, το κόστος ασφάλισης των πενταετών ομολόγων (credit default swaps) να αυξάνεται κατά 337 μονάδες βάσης και τις μετοχές των τουρκικών εταιρειών να καταγράφουν απώλειες 1,7%, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2017.

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε, πάντως, αργότερα, και χθες το απόγευμα κυμαινόταν σε επίπεδα γύρω στις 4,83 τουρκικές λίρες έναντι ενός δολαρίου. Σύμφωνα, όμως, με διαπραγματευτές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, που ζήτησαν να μη γίνουν γνωστά τα ονόματά τους, η ανάκαμψη δεν οφείλεται στις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών. Υπήρξε παρέμβαση δύο εγχώριων επενδυτών που πούλησαν 400 εκατ. δολάρια και αγόρασαν τουρκικές λίρες. Σημειωτέον ότι από την αρχή του έτους η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου και είναι ίσως στη χειρότερη μοίρα από όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή