Στροφή στις εξατομικευμένες φαρμακευτικές θεραπείες

Στροφή στις εξατομικευμένες φαρμακευτικές θεραπείες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φαρμακευτικός κλάδος αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Αυτό, όμως, θα γίνει μόνον αν επικεντρωθεί στην εξατομίκευση των φαρμακευτικών θεραπειών, αξιοποιώντας την τράπεζα προσωπικών ιατρικών δεδομένων που δημιουργείται εδώ και κάποια χρόνια. Ερευνα της συμβουλευτικής εταιρείας EY τονίζει ότι είναι ριψοκίνδυνο για τις φαρμακοβιομηχανίες να εστιάσουν μόνον στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων με πωλήσεις άνω του ενός δισ. δολαρίων. «Κλειδί» για τη μελλοντική επιτυχία τους θα είναι να αποκτήσουν τον έλεγχο του ιατρικού ιστορικού των ασθενών, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας. «Αυτοί που δεν θα διαθέτουν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα θα χάσουν», σχολιάζει ο Γιούργκεν Πέκερντ, διευθυντικό στέλεχος στην EY της Γερμανίας, μιλώντας στη Handlesblatt Global.

Η έρευνα της EY στηρίχθηκε σε στοιχεία 21 μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών απ’ όλο τον κόσμο. Στη Γερμανία προβλέπεται ότι η φαρμακοβιομηχανία θα διπλασιαστεί σε μέγεθος έως το 2030 και θα φθάσει τα 63 δισ. ευρώ. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει ο κλάδος να στραφεί στην εξατομίκευση της φαρμακευτικής θεραπείας.

Hδη παρατηρείται εξασθένηση της κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχανιών σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την EY, τα λειτουργικά κέρδη όλων των εταιρειών που περιλαμβάνονται στην έρευνα υποχώρησαν κατά 2,4% το 2017, ενώ τα έσοδά τους ενισχύθηκαν μόνον κατά 0,4%. Βέβαια, αναλυτές της αγοράς τονίζουν ότι τα περιθώρια κερδοφορίας στον κλάδο των φαρμακοβιομηχανιών είναι υψηλότερα σε σχέση με άλλες βιομηχανίες. Αλλά η πτώση αυτή στη ροή των εσόδων τους αντανακλά τις πιέσεις που δέχονται οι εταιρείες για να εφευρίσκουν νέα φάρμακα και να δημιουργούν με την κυκλοφορία τους νέες αγορές. Πέρυσι, οι δαπάνες στην έρευνα από τις 21 μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 6%, στα 85 δισ. ευρώ. Ισως έτσι εξηγείται η συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους προ φόρων και τόκων κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 26,5%, σχολιάζει ο Γκερτ Στουρτζ, επίσης διευθυντικό στέλεχος της EY που καλύπτει τις αγορές της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας. «Σε κάθε περίπτωση, οι ψηφιακές τεχνολογίες δεν μπορούν από μόνες τους να αλλάξουν το λειτουργικό μοντέλο μιας φαρμακοβιομηχανίας αν δεν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα», αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση της Boston Consulting Group.

Πάντως, οι φαρμακοβιομηχανίες φαίνεται πως ήδη αναθεωρούν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και αναθέτουν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής τους σε τρίτους, όταν λήξει η πατέντα ενός φαρμάκου. Σύμφωνα με έρευνα της BCC Research, η αγορά για την ανάθεση της παραγωγής φαρμάκων σε τρίτους υπολογίζεται να έχει φθάσει τα 136,4 δισ. δολάρια το 2017, και να διαμορφωθεί στα 197 δισ. δολάρια έως το 2022. Στις δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνεται και η συσκευασία των προϊόντων, διότι οι φαρμακοβιομηχανίες αποβλέπουν στη μέγιστη εξοικονόμηση δαπανών. Οταν εξαντλείται η χρονική ισχύς μιας πατέντας φαρμάκου, οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν ουσιαστικό λόγο για να συνεχίσουν την παραγωγή του. Αναθέτουν τη διαδικασία σε τρίτους, για να επικεντρωθούν στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, η οποία είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή