Στην εγχώρια αγορά στρέφεται το κινεζικό επενδυτικό ταμείο

Στην εγχώρια αγορά στρέφεται το κινεζικό επενδυτικό ταμείο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την κινεζική οικονομία, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας (China Investment Corp.), με ενεργητικό σχεδόν ενός τρισ. δολ., κατέθεσε αίτηση για να μπορεί να πραγματοποιεί τοποθετήσεις στις εγχώριες αγορές, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg.

Σήμερα, η κινεζική οικονομία είναι αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις: την επιβράδυνση της ανάπτυξης, την αδυναμία των επιχειρήσεων να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και τις αναταράξεις στα χρηματιστήρια λόγω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο καλείται να υπερασπιστεί την οικονομική ισχύ της χώρας αφενός λόγω της γενικευμένης αβεβαιότητας στο παγκόσμιο εμπόριο και αφετέρου λόγω του κύματος ρευστοποιήσεων από τις αναδυόμενες αγορές, εξαιτίας της σταδιακής αύξησης του κόστους δανεισμού από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Υπ’ αυτές τις συνθήκες θα ήταν καλοδεχούμενες οι επενδύσεις του κινεζικού κρατικού ταμείου, κατανέμοντας κάποια από τα 942 δισ. δολάρια που διαθέτει στο ενεργητικό του σε κινεζικά περιουσιακά στοιχεία.

Οταν δημιουργήθηκε το 2007, αποστολή του ήταν να επενδύει στο εξωτερικό, αξιοποιώντας τα πλούσια συναλλαγματικά αποθέματα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Στα τέλη του 2017, η CIC διάθετε 14,8 δισ. δολ. μόνον σε ρευστό και τραπεζικές καταθέσεις, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της. Στα χρήματα αυτά περιλαμβάνεται ρευστό της Central Huijin Investment, μιας μονάδα της CIC που κατέχει μερίδια σε μεγάλες κρατικές τράπεζες. Τα δύο τρίτα του χαρτοφυλακίου της CIC βρίσκονται υπό τη διαχείριση τρίτων.

Οπως σημειώνουν αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg, οι μετοχές κινεζικών εταιρειών μπορεί να αποτελέσουν ελκυστική επιλογή για έναν επενδυτή που έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης καταγράφει απώλειες εδώ και έναν μήνα, οδηγώντας σε πτώση 26% από τα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο. Η υποχώρηση του γουάν θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για να επενδύσει το CIC στις εγχώριες αγορές. Η μετατροπή των κεφαλαίων του από ξένο νόμισμα σε γουάν θα ενίσχυε την αξία του ενεργητικού του.

Παρότι οι αναλυτές της αγοράς είναι αρκετά συγκρατημένοι ως προς τις προβλέψεις τους για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ στην Κίνα, διαβλέπουν πτώση του ΑΕΠ από τη μείωση των εξαγωγών. Ολα τα προηγούμενα χρόνια, οι πλούσιες εξαγωγές της Κίνας οδηγούσαν σε άνοδο τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας και άρα το ενεργητικό του CIC. Αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν πως αν η Ουάσιγκτον θέσει σε εφαρμογή δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων 200 δισ. δολαρίων από την Κίνα, από τα τέλη Αυγούστου, η ανάπτυξη στην Κίνα μπορεί να ανακοπεί κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας από τα προβλήματα που θα προκληθούν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Η Deutsche Bank διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για ρυθμό ανάπτυξης στο 6,6% για το 2018 και στο 6,3% για το 2019. Αλλά ανέφερε πως η επίδραση τόσο μεγάλων δασμών θα αρχίσει να γίνεται αισθητή στις εξαγωγές της Κίνας από το δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω το 2019.

Την ίδια ώρα, τα μη εξυπηρετούμενα ομολογιακά δάνεια είναι κατά 70% υψηλότερα το α΄ εξάμηνο του έτους από το προηγούμενο ρεκόρ που έχει καταγραφεί στην Κίνα. Αν αυξηθούν οι εταιρείες που αδυνατούν να καλύψουν τις ομολογιακές υποχρεώσεις τους στη διάρκεια του έτους, τότε θα σημειωθεί νέο ρεκόρ σε ετήσια βάση. Στοιχεία του Bloomberg αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν καλυφθεί εταιρικά ομόλογα 16,5 δισ. γουάν από τις αρχές του 2018, ξεπερνώντας τα 20,7 δισ. γουάν που είχαν καταγραφεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016. «Ο όγκος των επισφαλών ομολογιακών δανείων θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2016», σχολιάζει η CITIC Securities.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή