Νέες απειλές και νέα αντίποινα κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο

Νέες απειλές και νέα αντίποινα κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος, ή τουλάχιστον η κλιμάκωσή του, είδαν τις ελπίδες τους να εξανεμίζονται τις τελευταίες ημέρες. Ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε μέσα στην εβδομάδα σε νέες απειλές κατά της Κίνας, διακινδυνεύοντας την άμεση και σκληρή αντίδρασή της. Οπως έχουν τονίσει αναλυτές, το Πεκίνο θα μπορούσε να κάνει χρήση του «πυρηνικού του όπλου», του αμερικανικού χρέους, ύψους άνω του 1,2 τρισ. δολαρίων, που διακρατεί. Για να μην υπολογίσουμε τις αντίξοες συνθήκες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν όσες αμερικανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Κίνα και προσπαθούν να ενισχύουν την παρουσία τους εκεί.

Ενώ οι δασμοί και τα αντίποινα που έχουν ήδη ανακοινωθεί αναμένεται να πλήξουν περίπου 10.000 προϊόντα που κυκλοφορούν στις αγορές του κόσμου, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε την Κίνα με νέους δασμούς 10% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ύψους 200 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται να επιβληθούν στα τέλη Αυγούστου, αν το Πεκίνο δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση Τραμπ κάλεσε το Πεκίνο μέσω του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, συμβούλου του Λευκού Οίκου επί θεμάτων Εμπορίου, να θέσει τέλος στις καταχρηστικές πρακτικές που εφαρμόζει, να καταργήσει ρυθμίσεις που θέτουν σε μειονεκτική θέση κάθε ξένη επιχείρηση και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον θεμιτού ανταγωνισμού. Πρόκειται για πάγια αιτήματα της Ουάσιγκτον που δεν εμφανίστηκαν πρώτη φορά στο πολιτικό πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ανάγονται στην εποχή Ομπάμα. Μετατρέπονται, όμως, για πρώτη φορά σε επιθετικές κινήσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αθέμιτες πρακτικές της Κίνας, είναι, άλλωστε, το μοναδικό από τα επιχειρήματα του Ντόναλντ Τραμπ που βρίσκουν, έως έναν βαθμό τουλάχιστον, σύμφωνους αναλυτές και οικονομολόγους, συμπεριλαμβανομένου του κατόχου Νομπέλ Οικονομικών, Πολ Κρούγκμαν. Προς επίρρωσιν των διαμαρτυριών του Τραμπ, άλλωστε, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας σημείωσε νέα αύξηση εν μέσω του εμπορικού πολέμου, σημειώνοντας μηνιαίο ρεκόρ τον Ιούνιο, οπότε έφτασε στα 28,97 δισ. δολ. από τα 24,58 δισ. του Μαΐου. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι κινήσεις της Ουάσιγκτον δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πρώτο κύμα δασμών ύψους 25% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, αξίας 34 δισ. δολαρίων, κάθε άλλο παρά έπεισε την Κίνα να αλλάξει στάση. Αντιθέτως, το Πεκίνο έσπευσε να ανακοινώσει ανάλογους δασμούς σε ίσης αξίας εισαγωγές από τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πρόθεση να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ακολουθώντας το παράδειγμα της Ε.Ε. Από την πλευρά της, άλλωστε, η Ε.Ε. έχει από τις αρχές του μήνα απαντήσει στις προκλήσεις, επιβάλλοντας δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 2,8 δισ. ευρώ. Προηγήθηκαν στις αρχές Ιουνίου οι δασμοί 25% που επέβαλε η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, και δεν αφορούν μόνον τα προϊόντα της Κίνας, αλλά και εκείνα του Καναδά, του Μεξικού όπως και της Ε.Ε. Η πρώτη βολή του εμπορικού πολέμου έχει, άλλωστε, προηγηθεί από τον Ιανουάριο, όταν η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών φωτοβολταϊκών και πλυντηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή