ΗΠΑ: συζητούν εξαιρέσεις στις κυρώσεις κατά του Ιράν

ΗΠΑ: συζητούν εξαιρέσεις στις κυρώσεις κατά του Ιράν

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ προτίθενται να δώσουν πίστωση χρόνου στις χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, ώστε να αναζητήσουν νέους προμηθευτές και να μην προκληθούν αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Απώτερος στόχος της Ουάσιγκτον είναι να μην ενισχυθούν περαιτέρω οι τιμές πετρελαίου και κατ’ επέκτασιν το κόστος των καυσίμων στις ΗΠΑ. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν άφησε να εννοηθεί ότι θα δοθεί πίστωση χρόνου στις τρίτες χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, για να προσαρμοστούν στην επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων και να αναζητήσουν νέους προμηθευτές.

«Δεν θέλουμε καμία χώρα να προμηθεύεται πετρέλαιο από το Ιράν, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις που δεν θα μπορεί να γίνει αυτό από τη μία ημέρα στην άλλη, θα εξετάσουμε ορισμένες εξαιρέσεις», δήλωσε ο κ. Μνούτσιν λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G20 στο Μπουένος Αϊρες. «Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει τη δυνατότητα να κάνει ορισμένες εξαιρέσεις, για να μην υπάρξει σημαντική μείωση της προσφοράς πετρελαίου στις διεθνείς αγορές», προσέθεσε ο ίδιος, στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε την Παρασκευή αλλά δημοσιεύτηκαν χθες από το πρακτορείο Reuters.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απαιτήσει από τη Σαουδική Αραβία, μέσω μηνύματος στο Twitter, να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ποσότητα που αναμένεται να στερηθούν οι διεθνείς αγορές από τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν. Το αυστηρό αίτημα του κ. Τραμπ στο ισχυρότερο κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ διατυπώθηκε σε μια περίοδο που έχει αυξηθεί το κόστος των καυσίμων στις ΗΠΑ, ακολουθώντας την άνοδο των τιμών πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Η άνοδος της τιμής της βενζίνης στο υψηλό τριετίας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο κυβερνών κόμμα των Ρεπουμπλικανών, το οποίο δεν θέλει να χάσει τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ που πρόκειται να γίνουν τον προσεχή Νοέμβριο.

Η Ουάσιγκτον αποφάσισε πριν από λίγους μήνες να αποσυρθεί από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επαναφέρει τις κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης. Ετσι, όμως, προβλέπονται κυρώσεις εις βάρος των τρίτων χωρών και των εταιρειών τους που συνεργάζονται με το Ιράν. Καμία χώρα δεν θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο από Ιράν από τον Νοέμβριο, αν θέλει να συναλλάσσεται, παράλληλα, με τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν αίτημα του Παρισιού να εξαιρεθούν από τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον οι γαλλικές εταιρείες που έχουν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ιράν.

Οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν ανήλθαν στα 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, αναφέρουν οι Financial Times. Το 65% διοχετεύεται στην Κίνα, στην Ινδία και στη Νότιο Κορέα. Οι κυβερνήσεις της Νοτίου Κορέας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να μειώσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, ζητώντας, εκ παραλλήλου, εξαιρέσεις από την Ουάσιγκτον.

Διαμαρτυρίες από Τεχεράνη

Το Ιράν ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να μην παράγει περισσότερο πετρέλαιο απ’ όσο είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο του ΟΠΕΚ έναν μήνα πριν, και χαρακτήρισε «αναποτελεσματικές» τις προσπάθειες των Αμερικανών να αποκλείσουν τη χώρα από τις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Τον Ιούνιο, τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν στην αύξηση της ημερήσιας παραγωγής τους κατά 1 εκατ. βαρέλια από τον Ιούλιο. Η παραγωγή των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ είναι «αρκετά υψηλότερη» από τις αρχικές δεσμεύσεις τους και παραβιάζουν τη συμφωνία, αναφέρει ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιντζάν Ζανγκανέχ, σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του ΟΠΕΚ Σουχάλ Αλ Μαζρούι. «Ανησυχούμε ότι αυτό το μέτρο θα συνεχιστεί και αναμένεται να καθιερωθεί», τονίζει ο Ιρανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, Shana. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απαιτήσει από το Ριάντ και άλλα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την ημερήσια παραγωγή τους για να αναπληρωθεί το κενό που θα δημιουργηθεί, αφότου τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή