Η Κίνα εμμένει στον στόχο του 6,5% που έχει θέσει για την ανάπτυξη της οικονομίας της φέτος και αντικρούει την άποψη ότι το δεύτερο εξάμηνο θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες εξαιτίας του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Αυτή την επίσημη θέση του Πεκίνου εξέφρασε χθες το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας. Μία ημέρα νωρίτερα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν την ανάπτυξη της Κίνας να έχει επιβραδυνθεί το δεύτερο τρίμηνο και τη βιομηχανική παραγωγή να σημειώνει τον Ιούνιο τη μικρότερη ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών.
Την επίσημη θέση του Πεκίνου συμμερίζονται, πάντως, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές. Δεν λείπουν, βέβαια, και οι ανεξάρτητοι παρατηρητές, που εκτιμούν πως ήδη η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα είναι πιο χαμηλή απ’ όσο καταδεικνύουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον Γιαν Πενγκτσένγκ, εκπρόσωπο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), η Κίνα έχει ακόμα μεγάλα περιθώρια να βρει το αντίδοτο για να θεραπεύσει τα οικονομικά πλήγματα. «Εχουμε την εμπιστοσύνη, τις κατάλληλες συνθήκες αλλά και αρκετές δυνατότητες να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία και να επιτύχουμε τον στόχο που θέσαμε στην αρχή του έτους», τόνισε ο κ. Γιαν. Διευκρίνισε ότι απαντά σε «ορισμένες απόψεις» πως η Κίνα θα δυσκολευθεί να διατηρήσει σταθερούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, εξαιτίας του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου αλλά και των εγχώριων διαρθρωτικών προβλημάτων.
Ο ίδιος αξιωματούχος δεσμεύθηκε ότι η Κίνα θα εφαρμόσει πιο ευέλικτη μακροοικονομική πολιτική και «θα διασφαλίσει πως θα παραμείνουν σταθερά τα θεμελιώδη μακροοικονομικά της μεγέθη». Σημειωτέον ότι το Πεκίνο σκοπεύει να λάβει μέτρα για να αυξήσει τις επενδύσεις και για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση. Είναι πολλοί οι θετικοί παράγοντες που στηρίζουν την κινεζική οικονομία, όπως το χαμηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, το χαμηλό δημόσιο χρέος και η μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια των κινεζικών τραπεζών. Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι έχει γίνει αισθητός ο αντίκτυπος που έχουν στην κινεζική οικονομία οι προσπάθειες του Πεκίνου να περιορίσει σημαντικά τον επισφαλή δανεισμό. Οι Αρχές της χώρας έχουν επισπεύσει τη λήψη μέτρων τόνωσης της οικονομίας και ενδεχομένως να μετριάσουν σύντομα τους περιορισμούς που επιβάλλουν για να αποτρέψουν τη συσσώρευση χρεών. Σε ό,τι αφορά όσες κινεζικές επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο, το Πεκίνο έχει αποφασίσει να προσφέρει «στοχευμένη βοήθεια», αφού πρώτα εξετάσει τα προβλήματα κάθε επιχείρησης.