Το φυσικό αέριο της Ρωσίας, καίριας σημασίας εμπόρευμα για την Ευρώπη, διχάζει τη Γηραιά Ηπειρο και την οδηγεί σε αντιπαράθεση με τον σημαντικότερο σύμμαχό της, τις ΗΠΑ. Οπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, φορέας του διχασμού και της αντιπαράθεσης είναι ο αγωγός Nord Stream 2. Εν μέρει επέκταση και εν μέρει παράκαμψη του υφιστάμενου Nord Stream 1, ο Nord Stream 2 κατασκευάζεται από το 2015. Από το 2019 θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία που έχει προ πολλού αποφασίσει να ολοκληρώσει το έργο, παρά τις αντιδράσεις. Κι αυτό γιατί, ουσιαστικά, θα διπλασιάσει το ρωσικό φυσικό αέριο που θα καταφθάνει στο έδαφός της. Ο αγωγός συνδέει το λιμάνι του γερμανικού παραθαλάσσιου θέρετρου Λούμπμιν με το ρωσικό λιμάνι Ουστ-Λουγκά στη Βαλτική. Τον συνοδεύουν, όμως, γεωπολιτικές εντάσεις που περνούν μέσα από ιστορικά βαθύτατες ρωγμές. Η Ουάσιγκτον εναντιώνεται, άλλωστε, απροκάλυπτα στην κατασκευή του Nord Stream 2, επισημαίνοντας ότι αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα. Για τον ίδιο λόγο εκφράζει επιφυλάξεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για τους υποστηρικτές του, ο αγωγός αξίας 9,5 δισ. ευρώ αποτελεί εξαιρετική επιχειρηματική επιλογή, εγχείρημα οικονομικά βιώσιμο και ενδεχομένως πολύ προσοδοφόρο. Τονίζουν ότι θα συνδέει τη σημαντικότερη σε εξαγωγές φυσικού αερίου χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Θα διπλασιάζει, μάλιστα, τη χωρητικότητα του Nord Stream 1, που λειτουργεί από το 2011. Οι δύο αγωγοί θα μεταφέρουν 110 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής ζήτησης στην Ε.Ε. Οπως σχολιάζουν οι Financial Times, για τη ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία που αναλαμβάνει το κόστος κατασκευής του αγωγού, ο Nord Stream 2 αποτελεί πρωτίστως μια πολλά υποσχόμενη επένδυση. Θα ανήκει, πάντως, ολοκληρωτικά στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, την Gazprom, μολονότι η χρηματοδότησή του προέρχεται κατά το ήμισυ από πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες. Στους ένθερμους υποστηρικτές του αγωγού συγκαταλέγεται και ο δήμαρχος του Λούμπμιν, Αξελ Βογκτ, όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, τονίζει πως «η Ρωσία ήταν πάντοτε ένας αξιόπιστος επιχειρηματικός εταίρος και δεν βλέπουμε τον λόγο να αλλάξει αυτό, παρά τα όσα συμβαίνουν σε πολιτικό επίπεδο».
Την ίδια στιγμή, όμως, στην Πολωνία υπάρχουν πολλοί τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Οι τερματικοί αυτοί σταθμοί υπολειτουργούν σε μεγάλο βαθμό, διότι το φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών είναι κατά 25% φθηνότερο από το υγροποιημένο. Γι’ αυτό και ορισμένοι Γερμανοί επιχειρηματίες υποψιάζονται πως αυτή είναι και η βαθύτερη αιτία των αντιδράσεων κατά του Nord Stream 2 ακόμη και οι αντιδράσεις από τις ΗΠΑ. Προσφάτως κατηγόρησαν την Ουάσιγκτον πως προσπαθεί να προωθήσει τα επιχειρηματική συμφέροντα αμερικανικών επιχειρήσεων LNG. Σε ανοικτή επιστολή, την οποία προσυπέγραψαν Γερμανοί πολιτικοί από όλο τα κόμματα, τόνισαν ότι «η Ε.Ε. δεν έχει λόγο να απομακρύνει τους ανταγωνιστές των αμερικανικών βιομηχανιών». Προσέθεσαν, μάλιστα, πως «το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο είναι ευπρόσδεκτο στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό όπως όλοι».
Η πραγματικότητα δεν είναι, βέβαια, τόσο απλή. Προ μηνών η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Nord Stream 2 «δεν αποτελεί μόνον οικονομικό σχέδιο». Διευκρίνισε, μάλιστα, πως «είναι λογικό να συνεκτιμώνται και πολιτικοί παράγοντες». Ο επίμαχος αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία, που αντλεί κάθε χρόνο 3 δισ. δολάρια από χρεώσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγών που διασχίζουν το έδαφός της. Γι’ αυτό και το Κίεβο ανήκει στους πολέμιους του αγωγού. Η κατασκευή του Nord Stream 2 έχει, άλλωστε, προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία.