Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές

Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου έκλεισε χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, διότι επικράτησε θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από την πτώση του ευρώ και το ράλι των μετοχών στον κλάδο της τεχνολογίας. Η απρόσμενη ενίσχυση της κερδοφορίας της κατασκευάστριας εξαρτημάτων κινητών τηλεφώνων Ericsson και της γερμανικής εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών ASML οδήγησε σε άνοδο της τάξεως του 2,5% τον ευρωπαϊκό κλάδο τεχνολογίας.

Το δολάριο ενισχύθηκε χθες στις διεθνείς αγορές, μετά τη θετική αξιολόγηση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, για την πορεία της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου. Το ευρώ, ως εκ τούτου, διολίσθησε στο χαμηλό του 1,1602 δολ. και έχει καταγράψει τριμηνιαίες απώλειες 5,9% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. O κ. Πάουελ δήλωσε, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πως η Fed διαθέτει τα κατάλληλα «εργαλεία» για να απορροφήσει τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου στην αμερικανική οικονομία.

Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, ο δείκτης Dow Jones παρουσίαζε άνοδο 0,32%, ενώ ο δείκτης S&P 500 έφθασε στο υψηλό πενταμήνου με κέρδη 0,23%. Νωρίτερα, ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη είχε ενισχυθεί κατά 0,82% και ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατά 0,46%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 εμφάνισε άνοδο 0,65%, ενώ η στερλίνα κινήθηκε πτωτικά ύστερα από τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Ιούνιο μόνον κατά 2,4% έναντι προβλέψεων για 2,6%.

Παρά το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, λόγω του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους τους, το 67% των 48 εταιρειών που συνθέτουν τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 ανακοίνωσε υψηλότερες του αναμενομένου πωλήσεις για το β΄ τρίμηνο.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, ύστερα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου συρρίκνωση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ. Η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έφθασε τα 68,76 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 1%. Στο Λονδίνο, η τιμή του κινήθηκε χθες στα 72,90 δολάρια το βαρέλι. Τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,2 εκατ. βαρέλια μία εβδομάδα πριν, έναντι των προβλέψεων για πτώση της τάξεως του ενός εκατομμυρίου βαρελιών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή