ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον Τραμπ

3--57

Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει τις απειλές προς τους εμπορικούς εταίρους της Ουάσιγκτον, η Ευρωπαϊκή Ενωση αξιοποιεί το οπλοστάσιό της για να περιφρουρήσει τα συμφέροντά της στο διεθνές εμπόριο. Προσπαθεί αφενός να αποκλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, μέσω συμβιβαστικών προτάσεων, και αφετέρου να βρει εναλλακτικές λύσεις, αν δεν μπορεί να τον αποφύγει. Γι’ αυτό και συνάπτει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ιαπωνία.

Την ίδια στιγμή, όμως, και ενώ ο Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, η Ε.Ε. στέλνει αποστολή στην Ουάσιγκτον. Πρόθεσή της είναι να κατευνάσει τον Αμερικανό πρόεδρο, να διαπραγματευθεί μαζί και να του προτείνει διάφορες εναλλακτικές. Στους κόλπους της, όμως, εκφράζονται διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά την ενδεδειγμένη στρατηγική προς τις ΗΠΑ.

Ορισμένα διεθνή ΜΜΕ μίλησαν για «ιστορική» συμφωνία στην αρχή της εβδομάδας, όταν η Ε.Ε. συμφώνησε με την Ιαπωνία να καταργήσουν σχεδόν το σύνολο των δασμών στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές. Για την ακρίβεια, η Ε.Ε. καταργεί το 99% των δασμών της στις εισαγωγές ιαπωνικών προϊόντων, και η Ιαπωνία το 94% των δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων. Σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο εμπορικών εταίρων είναι ένα πολιτισμικά και πολιτικά ευαίσθητο προϊόν για την Ιαπωνία, το ρύζι, που παραμένει ώς έναν βαθμό καλά προστατευόμενο. Προβλέπεται, πάντως, ότι, προϊόντος του χρόνου, θα καταργηθεί το 99% των δασμών και για τις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων στην Ιαπωνία.

Ετσι, τα ιαπωνικά ανταλλακτικά μηχανών, το τσάι και τα ψάρια της Ιαπωνίας θα είναι φθηνότερα για τους Ευρωπαίους. Και για τους Ιάπωνες θα είναι εφεξής φθηνότερα τα ευρωπαϊκά κρασιά και το ευρωπαϊκό χοιρινό κρέας.

Και βέβαια, η σύσφιγξη των εμπορικών σχέσεων της Ε.Ε. με την τέταρτη οικονομία στον κόσμο αποτελεί αντίβαρο στους δασμούς που έχει επιβάλει ήδη ο Τραμπ σε ευρωπαϊκές εισαγωγές. Καλύπτει περίπου το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και μια αγορά 600 εκατ. ανθρώπων. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η Ευρώπη μπορεί να αγνοήσει την υπερδύναμη, τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της και τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Προσβλέποντας γι’ αυτό σε κάποιου είδους συμβιβασμό που θα περιορίσει τις απώλειες της Ευρώπης από τυχόν δασμούς σε στρατηγικής σημασίας εξαγωγές της, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. Οπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην Κομισιόν, προτίθεται να παρουσιάσει στον Αμερικανό πρόεδρο δύο εναλλακτικές προτάσεις. Η πρώτη προβλέπει την αμοιβαία μείωση των δασμών στα αυτοκίνητα και στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ όσων χωρών εξάγουν αυτοκίνητα. Η δεύτερη αφορά διμερή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου περιορισμένου εύρους. Για την επίτροπο Εμπορίου της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλστρομ, η πρώτη πρόταση δεν είναι βιώσιμη και η δεύτερη πολύ δύσκολα μπορεί να υλοποιηθεί.

Προηγήθηκε προ ολίγων ημερών η πρωτοβουλία του Αμερικανού πρέσβη στο Βερολίνο, που κάλεσε τους επικεφαλής των μεγαλύτερων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών και τους πρότεινε την εκατέρωθεν πλήρη κατάργηση των δασμών στον κλάδο τους. Η πρότασή του φαίνεται να έχει προβληματίσει τον επιχειρηματικό αλλά και τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας. Παράλληλα, φαίνεται πως έχει προκαλέσει διχογνωμία στους κόλπους της Ε.Ε. ως προς το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε η Ουάσιγκτον και ειδικότερα η απειλή των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Ισχυρός ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου στη γερμανική οικονομία

Η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 20% σε όσα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων έχουν κατασκευαστεί στην Ευρώπη αγγίζει τη Γερμανία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το διακύβευμα είναι μεγάλο για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς η Γερμανία εξήγαγε πέρυσι 640.000 αυτοκίνητα στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, το Βερολίνο τάσσεται υπέρ μιας διαπραγμάτευσης με τον Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό την επίτευξη διμερούς συμφωνίας. Προσβλέπει σε διευθέτηση που θα αφήσει ανοικτή την πόρτα της Αμερικής στα αυτοκίνητα των BMW, Daimler και Volkswagen. Σημειωτέον ότι πριν από λίγες ημέρες ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της Bundesbank, προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης απειλείται από τον πόλεμο δασμών που έχει κηρύξει ο Τραμπ κατά των εμπορικών εταίρων του. Την ίδια στιγμή, όμως, η Γαλλία, για την οποία δεν διακυβεύονται αντίστοιχα συμφέροντα, επιμένει ότι ο κ. Γιούνκερ πρέπει απλώς να παρουσιάσει εναλλακτικές στον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά δεν πρέπει να σπεύσει να διαπραγματευθεί.

Στην προσπάθειά της να προσεγγίσει την Ουάσιγκτον, η Ε.Ε. δεν περιορίζεται να τείνει κλάδο ελαίας. Περίπου μία εβδομάδα πριν από την άφιξη του κ. Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον, η Κομισιόν επέβαλε στην Google πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων, ποσό αντίστοιχο των 4,3 δισ. ευρώ, κρίνοντας για μία ακόμη φορά πως ο αμερικανικός κολοσσός είναι υπεύθυνος για υιοθέτηση μονοπωλιακών πρακτικών. Το πρόστιμο ήρθε μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου για «τρομερή αντεκδίκηση» αν η Ε.Ε. δεν αλλάξει την πολιτική της. Οπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση της Κομισιόν εξαγρίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο, που με ένα tweet κατηγόρησε την Ευρώπη ότι «εκμεταλλεύεται την Αμερική» και προειδοποίησε πως αυτό «δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ ακόμα». Εν ολίγοις, η επίσκεψη του κ. Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον δεν αναμένεται να αρχίσει με τους καλύτερους οιωνούς.

Την ίδια στιγμή, όμως, η Ε.Ε. έχει έτοιμο κατάλογο με σειρά αμερικανικών προϊόντων στα οποία σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς, αν η Ουάσιγκτον υλοποιήσει την απειλή της και επιβαρύνει δυσανάλογα τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι πρόκειται για αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας με την αξία των ευρωπαϊκών προϊόντων που θα πληγούν σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Αλλη πηγή ανέφερε ότι οι δασμοί αφορούν προϊόντα αξίας 9 δισ. ευρώ και ότι, παράλληλα, η Κομισιόν ετοιμάζει έναν πιο μακροσκελή κατάλογο με αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν χαμηλότεροι δασμοί.