ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εξελίξεις σε Fiat και Ryanair επηρέασαν τις αγορές

nasdaq-climb

Με απώλειες έκλεισαν χθες οι περισσότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το δολάριο ενισχύθηκε, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο. Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο εμφάνισε κάμψη.

Στη Γηραιά Ηπειρο, το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε σε σημαντικό βαθμό από τις εξελίξεις στον ιταλοαμερικανικό όμιλο Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Ο διευθύνων σύμβουλός του Σέρτζιο Μαρκιόνε έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και αυτό υποχρέωσε τη διοίκηση του FCA να τον αντικαταστήσει. Περαιτέρω δυσμενή αντίκτυπο είχαν και οι απογοητευτικές προβλέψεις κερδών του ιρλανδικού αερομεταφορέα χαμηλών ναύλων Ryanair. Η τιμή της μετοχής του ομίλου Fiat έκλεισε με απώλειες 1,5%, ενώ της Ferrari, η οποία ανήκει στον όμιλο αυτό, έκλεισε με κάμψη μεγαλύτερη από 4,9%. Η μετοχή της Ryanair έκλεισε με πτώση 6,7%. Αφορμή στάθηκαν οι εκτιμήσεις της αεροπορικής εταιρείας ότι τα εισιτήριά της αυτό το καλοκαίρι θα είναι φθηνότερα λόγω υψηλού ανταγωνισμού, των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών στη Βόρεια Ευρώπη και της αβεβαιότητας από τις απεργίες των πιλότων της. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,2%.

Στην αμερικανική αγορά, οι δείκτες κινούνταν ανοδικά πριν από το κλείσιμο, με την αρωγή των εταιρειών του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της υψηλής τεχνολογίας. Στην ενίσχυση των δύο κλάδων βοήθησε η άνοδος των αποδόσεων των 10ετών αμερικανικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδά τους σε διάστημα ενός μηνός στο 2,9597%, ενώ προηγουμένως είχαν σημειώσει άνοδο και οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων. Οι επενδυτές αναμένουν να διαπιστώσουν ποιος είναι ο αντίκτυπος στα κέρδη των αμερικανικών ομίλων από τις οξυμένες εμπορικές σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο. Χθες στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο ο δείκτης Dow Jones είχε άνοδο κατά 0,16% και ο S&P 500 κατά 0,19%. Ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός «καλαθιού» έξι ισχυρών διεθνών νομισμάτων ανήλθε 0,14%. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε φθάσει σε ναδίρ δεκαπενθημέρου λόγω αρνητικών σχολίων του Ντόναλντ Τραμπ για τη Fed. Το αργό Νέας Υόρκης υποχώρησε 0,76% στα 67,74 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,30%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,37%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,10%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,87%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX με άνοδο 0,013%.