Η πορτογαλική συνταγή για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Η πορτογαλική συνταγή για την επιστροφή στην ανάπτυξη

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τρία χρόνια, όταν ήταν ακόμη αναιμική η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, η Πορτογαλία κατήργησε τα μέτρα λιτότητας που είχαν υιοθετηθεί επί μνημονίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δυναμική ανάπτυξη της χώρας. Τότε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμενε ότι η δημοσιονομική λιτότητα ήταν ο μοναδικός τρόπος για να ορθοποδήσει αυτή η μικρή οικονομία της Ευρωζώνης. Ομως, η Λισσαβώνα προχώρησε σε αυξήσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών. Παράλληλα, υιοθέτησε μέτρα που ευνόησαν την επιχειρηματικότητα και, κατ’ επέκταση, τις εξαγωγές και την απασχόληση, ενισχύοντας έτσι και τα έσοδα του κράτους.

Σήμερα, η αναβίωση της οικονομικής δραστηριότητας είναι αισθητή σε κάθε πτυχή της οικονομίας. Η Λισσαβώνα κατάφερε να κερδίσει τα εύσημα της Κομισιόν για την επιτυχία της δημοσιονομικής πολιτικής της. Πέρυσι, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης έφθασε το 2,8%, δηλαδή στο υψηλό δεκαετίας. Τέλη Δεκεμβρίου 2017, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο τοποθετήθηκε ως νέος επικεφαλής του Eurogroup. Την υποψηφιότητά του στήριξαν τα ισχυρότερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Η μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης έχει συμβάλει κατά το ήμισυ στη μείωση της ανεργίας. Πολυεθνικές όπως η Bosch, η Google και η Mercedes-Benz άνοιξαν πρόσφατα γραφεία και ερευνητικά κέντρα στην Πορτογαλία, δίνοντας εργασία σε χιλιάδες Πορτογάλους, επισημαίνει η Λιζ Αλντερμαν των New York Times. Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχουν φθάσει οι ξένες επενδύσεις στην αεροδιαστημική, στις κατασκευές και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Σε άνθηση βρίσκονται, επίσης, παραδοσιακές βιομηχανίες της χώρας. Η κλωστοϋφαντουργία και η χαρτοποιία επενδύουν στην καινοτομία, για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την παρουσία τους στο διεθνές εμπόριο. «Αυτό που συνέβη στην Πορτογαλία αποδεικνύει ότι η εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας παγιδεύει την οικονομία σε φαύλο κύκλο», σχολιάζει ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα. «Φτιάξαμε μια εναλλακτική συνταγή για την οικονομία, ώστε να αποφύγουμε τη λιτότητα. Δώσαμε βάρος στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στην παροχή μεγαλύτερων αποδοχών σε άτομα με υψηλά προσόντα», προσέθεσε. Το Αριστερό Μπλοκ και το Κομμουνιστικό Κόμμα υποστήριξαν πριν από τρία χρόνια το οικονομικό πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο επικεντρωνόταν στην κατάργηση αρκετών εκ των σκληρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόστηκαν με το μνημόνιο της τρόικας το 2011. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέξει το εγκώμιο για την επιτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της οικονομίας, έχοντας καταφέρει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ το 2016. Πέρυσι, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό κινήθηκε κάτω από το 1% του ΑΕΠ, ενώ η κατανάλωση και οι πάγιες επενδύσεις παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας με τις εξαγωγές. Το α΄ τρίμηνο του 2018, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 2,1%. Ο βασικός μισθός κυμαίνεται στα 677 ευρώ τον μήνα. Την ίδια στιγμή, η ανεργία έχει μειωθεί από το 11,9% το καλοκαίρι του 2015 στο 7,9% το α΄ τρίμηνο του 2018.

Θετικά αποτελέσματα

Οταν ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα δημιούργησε, στα τέλη του 2015, μιαν ασυνήθιστη πολιτική συμμαχία με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ, επικράτησε επιφυλακτικότητα όσον αφορά το μέλλον της πορτογαλικής οικονομίας. Η νέα κυβέρνηση προχώρησε σε αυξήσεις των μισθών του δημοσίου, του βασικού μισθού και των συντάξεων, ενώ επανέφερε τον αριθμό ημερών αδείας στα επίπεδα που ίσχυαν πριν ζητήσει η Πορτογαλία οικονομική βοήθεια. Επίσης, ο κ. Κόστα πρόκρινε τις επιδοτήσεις σε αναπτυξιακά προγράμματα και δημιούργησε φορολογικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι πιστωτές της χώρας, κυρίως η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχαν αντιδράσει σε αυτές τις αλλαγές, φοβούμενοι πως θα εκτροχιαζόταν εκ νέου το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Πλέον αποδεικνύεται ότι είναι λίαν θετικά τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Κόστα. Πέρυσι καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους έπειτα από 19 χρόνια, υποχωρώντας από το 130% στο 126% του ΑΕΠ. Αναμένεται, τέλος, να καταγραφεί πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το 2020 και όχι το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή