Ο Γιούνκερ πάει στις ΗΠΑ για να αρθεί το αδιέξοδο

Ο Γιούνκερ πάει στις ΗΠΑ για να αρθεί το αδιέξοδο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυριανή συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον θεωρείται η τελευταία ευκαιρία να εξευρεθεί ειρηνική λύση πριν ξεσπάσει μεγάλος εμπορικός πόλεμος. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα και αλουμινίου, και απειλούν να κινηθούν αναλόγως και με τα αυτοκίνητα. Η Ε.Ε. έχει προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι θα αντεπιτεθεί. Ο οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Λάρι Κάντλο δήλωσε ότι αναμένει από τον κ. Γιούνκερ μια «σημαντική πρόταση».

Ωστόσο, η Κομισιόν διευκρίνισε χθες πως δεν θα κομίσει τίποτε καινούργιο στην επικείμενη συνάντηση. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Δεν υπάρχουν νέες προτάσεις στο τραπέζι. Θα γίνει συζήτηση και είναι μια ευκαιρία να δείξουν και οι δύο άνδρες ότι πιστεύουν στις αρχές του διαλόγου για την επίλυση των διαφορών». Επιπλέον, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι ο κ. Γιούνκερ είναι καλά προετοιμασμένος για τη συνάντηση, «η οποία προσφέρει την ευκαιρία να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο μερών. Εμείς ως Ε.Ε. επιδιώκουμε σταθερά τον εποικοδομητικό διάλογο με την Ουάσιγκτον». Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει συγκριτικά υψηλότερους δασμούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα απ’ ό,τι η Ουάσιγκτον αντιστοίχως στα ευρωπαϊκά. Επιπλέον, πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ενωση «εχθρό των ΗΠΑ». Οι Βρυξέλλες απαντούν ότι ενώ οι δασμοί στα αμερικανικά αυτοκίνητα είναι όντως υψηλότεροι, στα αμερικανικά φορτηγά είναι χαμηλότεροι. Ωστόσο τονίζουν, τέλος, πως τα θέματα αυτά πρέπει να εξεταστούν συνολικά στο πλαίσιο μιας εμπορικής συμφωνίας και όχι αποσπασματικά και μεμονωμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή