Ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα θα φθάσει το 1.000.000%

Ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα θα φθάσει το 1.000.000%

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ασύλληπτο ποσοστό του 1.000.000% θα φτάσει ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα, στα τέλη του 2018, και η χώρα θα γνωρίσει μια κατάσταση ανάλογη εκείνης στη Γερμανία του 1923 ή της Ζιμπάμπουε στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Σε αυτήν τη δυσοίωνη εκτίμηση καταλήγει έκθεση του Αλεχάντρο Βέρνερ, στελέχους του ΔΝΤ, με θέμα τις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής. Ο εν λόγω οικονομολόγος προβλέπει πως η οικονομία της χειμαζόμενης λατινοαμερικάνικης χώρας θα συρρικνωθεί κατά 18% το 2018, καταγράφοντας για τρίτο συναπτό έτος διψήφια μείωση του ΑΕΠ. Προειδοποιεί έτσι για επικείμενη μείζονα κοινωνική κρίση αλλά και για τον κίνδυνο μετάδοσής της στις γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οι εκτιμήσεις του αποκλίνουν σημαντικά από τις αμέσως προηγούμενες προβλέψεις του Ταμείου για το πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα. Μόλις τον Απρίλιο το ΔΝΤ προέβλεπε πληθωρισμό 13.000% για τη Βενεζουέλα, ουδόλως ευκαταφρόνητον βέβαια, αλλά πολύ μακριά από το 1.000.000%. Αιτία των δεινών της Βενεζουέλας υπήρξε, κατά κύριο λόγο, η πτώση των τιμών του πετρελαίου, διότι από τις εξαγωγές πετρελαίου προέρχεται, ουσιαστικά, το σύνολο των εσόδων της χώρας. Η ραγδαία μείωση των εσόδων της, όμως, προκάλεσε τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα, υπερχρέωση και ύφεση. Με τη σειρά της, η ύφεση οδήγησε σε δραματική μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ανακυκλώνοντας το πρόβλημα και προκαλώντας ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής και κοινωνικές ταραχές. Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αποδίδει την οικονομική κατάρρευση στον «οικονομικό πόλεμο» που έχει κηρύξει εναντίον της χώρας του η Ουάσιγκτον, καθώς και στις κυρώσεις που της επέβαλε μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Οπως επισημαίνει ο Βέρνερ, επιδεινώνεται διαρκώς η κατάσταση στη χώρα σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας, ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης. Επίσης, έχει ανέβει σε υψηλά επίπεδα ο δείκτης εγκληματικότητας. Παράλληλα, οι ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής έχουν αυξήσει τον αριθμό των πολιτών που μεταναστεύουν στις γειτονικές χώρες και ενδεχομένως εγκυμονούν κίνδυνο μετάδοσης των οικονομικών προβλημάτων και σε αυτές.

Ο ίδιος οικονομολόγος εκτιμά ότι η οικονομία της Αργεντινής θα συρρικνωθεί τόσο το δεύτερο όσο και το τρίτο τρίμηνο, ενώ στο σύνολο του 2018 η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 0,4%. Υπογραμμίζει πως η χώρα επλήγη από ξηρασία, με αποτέλεσμα να μειωθεί η σοδειά. Παράλληλα, όπως και οι περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες, εγκαταλείπεται τελευταία από το επενδυτικό κεφάλαιο, καθώς αυξάνονται τα επιτόκια στις ΗΠΑ. Προεξοφλεί, πάντως, πως η οικονομία της Αργεντινής θα ανακάμψει το 2019 και το 2020, με τη στήριξη του ΔΝΤ στο οποίο προσέφυγε προσφάτως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή