Αυξήσεις μισθών στη Nike έπειτα από τα σκάνδαλα

Αυξήσεις μισθών στη Nike έπειτα από τα σκάνδαλα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση μισθών σε περίπου 7.500 υπαλλήλους της ανακοίνωσε η εταιρεία αθλητικών ειδών Nike, μετά την επανεξέταση της μισθολογικής πολιτικής της. Πριν από δύο μήνες, η εταιρεία ολοκλήρωσε εσωτερική έρευνα έπειτα από σειρά καταγγελιών για ανάρμοστη συμπεριφορά στελεχών της και για διακρίσεις εις βάρος των γυναικών εργαζομένων. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας αποχώρησαν αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας.

Οι μισθοί θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω για το 10% του προσωπικού της Nike, που ανήκει σε κάθε βαθμίδα της ιεραρχίας σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία. Το συνολικό προσωπικό της Nike ανέρχεται σε 74.000 άτομα παγκοσμίως.

Τα ζητήματα της μισθολογικής ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων και των φυλετικών διακρίσεων βρίσκονται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι επιχειρήσεις να αναπροσαρμόζουν τη μισθολογική πολιτική τους. Σύμφωνα με τους New York Times, πάνω από 100 εταιρείες έχουν δεσμευθεί να επανεξετάσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους, ώστε να γεφυρωθούν οι φυλετικές διακρίσεις στις αποδοχές και το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Σε αυτές τις εταιρείες περιλαμβάνονται η AT&T, η Gap, η Mastercard και η Target.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Νike, Μαρκ Πάρκερ, είχε δεσμευθεί για την αναπροσαρμογή της μισθολογικής πολιτικής και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της εταιρείας, ώστε να εξασφαλιστεί η ισότητα στις αποδοχές των δύο φύλων. Απολογήθηκε, επίσης, για την κουλτούρα που είχε καλλιεργηθεί στις εργασιακές σχέσεις τα προηγούμενα χρόνια. Η εσωτερική έρευνα της  Νike ξεκίνησε όταν αντέδρασαν οι γυναίκες υπάλληλοι της εταιρείας και κατηγόρησαν τη διοίκηση για διακριτική μεταχείριση και παρενόχληση, αποκλείοντάς τες από υψηλόβαθμες θέσεις. Εκτοτε αποχώρησαν 11 διευθυντικά στελέχη.

Αν και έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες των εργαζομένων σε αρκετούς κλάδους, σπανίως γίνεται κάτι για να βελτιωθεί η κατάσταση. Στην περίπτωση της Nike, αποδεικνύεται ότι η άσκηση μαζικών πιέσεων από τους εργαζομένους μπορεί να οδηγήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους σε αλλαγές.

Η Nike ανακοίνωσε, επίσης, αλλαγές στον υπολογισμό των μπόνους, τα οποία προσδιορίζονται από τις επιδόσεις των εργαζομένων σε επιχειρηματικό, ομαδικό και ατομικό επίπεδο.

Πολυεθνικές εταιρείες δέχονται, επίσης, πιέσεις από ακτιβιστές επενδυτές για να γεφυρώσουν το μισθολογικό χάσμα και να επανεξετάσουν τη μισθολογική πολιτική τους.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Alphabet πραγματοποίησε εσωτερική έρευνα, έπειτα από πρόταση του επενδυτή Arjuna Capital. Κατέληξε ότι δεν υπάρχουν «σημαντικές διαφορές» στους μισθούς μεταξύ των δύο φύλων και των διαφορετικών φυλών που εργάζονται στην Google.

Η έρευνα επικεντρώθηκε, ωστόσο, στο 89% του προσωπικού. Εξαιρέθηκε, δηλαδή, το 11% μιας «μικρής ομάδας στελεχών», στην οποία περιλαμβάνονται οι αντιπρόεδροι και τα υψηλόβαθμα στελέχη.

Η Arjuna Capital δεν ικανοποιήθηκε από την έρευνα, διότι απέκλειε το 11% του προσωπικού, αν και βρέθηκαν σημαντικές μισθολογικές διαφορές σε περιπτώσεις 228 εργαζομένων. Για να διορθωθούν, η Google δαπάνησε 270.000 δολάρια. Στη Βρετανία είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση της διαφοράς μισθών μεταξύ των δύο φύλων σε εταιρείες με πάνω από 250 εργαζομένους. Και προέκυψε ότι σχεδόν το ήμισυ προσφέρει υψηλότερους μισθούς στους άντρες εργαζομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή