Βαριές οι συνέπειες του εμπορικού πολέμου

Βαριές οι συνέπειες του εμπορικού πολέμου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή αμερικανικές εταιρείες οι οποίες έχουν αρχίσει να υφίστανται σε έναν βαθμό τις συνέπειες από τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει ο Αμερικανός πρόεδρος εναντίον πολλών χωρών του κόσμου. Εργοστάσιο στο Μιζούρι, το οποίο κατασκευάζει καρφιά, κάνει απολύσεις λόγω των δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα. Για να αντεπεξέλθει σε πιθανούς δασμούς-αντίποινα από την Ε.Ε., η γνωστή εταιρεία μοτοσικλετών Harley-Davidson σχεδιάζει να μετακινήσει μέρος της παραγωγής της στην Ευρώπη. Οι παραγωγοί σόγιας βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο δραστικής μείωσης των εσόδων τους, εξαιτίας των νέων κινεζικών δασμών.

Πάντως, θα ήταν λάθος να υποθέσουμε πως οι δυσκολίες των επιμέρους κλάδων και των μεμονωμένων επιχειρήσεων μπορούν να επηρεάσουν συνολικά και δραστικά την αμερικανική οικονομία. «Οι άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ είναι περιορισμένες, επειδή το μέγεθός της είναι μεγάλο και στηρίζεται εν πολλοίς στην εγχώρια ζήτηση», υπογραμμίζει η Μπεθ Αν Mποβάινο, επικεφαλής οικονομολόγος ΗΠΑ στη Standard & Poor’s Ratings Service. «Βέβαια, ο αντίκτυπος των δασμών δεν είναι αμελητέος και αρχίζει να γίνεται αντιληπτός».

Μία μέθοδος με την οποία οι εμπορικές διενέξεις θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη είναι η εξής: με το να κάνουν τις επιχειρήσεις να διστάσουν να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις. Παρότι είναι πρόωρες οι εκτιμήσεις, υπάρχουν σχετικές δημοσκοπήσεις. Μία από αυτές, που έκανε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Φιλαδέλφειας, αφορούσε το ποια είναι τα σχέδια των εταιρειών του μεταποιητικού κλάδου.

Από τις απαντήσεις των εκπροσώπων τους φάνηκε ότι δεν σχεδιάζουν νέες επενδύσεις στο άμεσο μέλλον. Αλλη δημοσκόπηση, που έγινε από την Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων και αφορούσε μικρές μονάδες, έδειξε ότι οι αποφάσεις τους για κεφαλαιακές δαπάνες δεν θα αλλάξουν. Η εικόνα είναι ανομοιογενής, προς το παρόν. Αλλά οι έρευνες, που σφυγμομετρούν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, λειτουργούν ως προάγγελος του τι μέλλει γενέσθαι, αν οξυνθεί ο εμπορικός πόλεμος.

Ισως, πάλι, το χρηματιστήριο να είναι ένας δείκτης που να αποτυπώνει πολύ πιο ρεαλιστικά τα πράγματα. Λόγου χάριν, πολύ γνωστές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είναι οι Boeing, Caterpillar και John Deere, έχουν μεγάλη παρουσία στη διεθνή αγορά. Οπότε δίνουν εκ των προτέρων κάποιες ενδείξεις για τις συνέπειες από την κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης. Εντούτοις, για να αντιληφθούμε αν αυτή η διένεξη επηρεάζει την οικονομία γενικά, πρέπει να παρακολουθήσουμε το χρηματιστήριο. Αν, δηλαδή, μια πτώση στους χρηματιστηριακούς δείκτες περιορίζεται μόνον στις εταιρείες με διεθνή δραστηριότητα ή επεκτείνεται και σε εκείνες που κυρίως απευθύνονται στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ.

Οταν ο αντίκτυπος γίνει αισθητός και στις τελευταίες, τότε θα επιδεινωθούν συνολικά οι προοπτικές για την αμερικανική οικονομία.

Πέραν τούτων, οι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν μία από τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου να σχετίζεται με τις τιμές. Συνήθως, αυτό μεταφράζεται σε αύξησή τους, η οποία και θα αποτυπωθεί στον δείκτη του πληθωρισμού. Πάντως, αυτό δεν θα γίνει άμεσα. Χρειάζεται να περάσει κάποιος καιρός. Κι αυτό συνδέεται με το ότι σε πρώτη φάση οι δασμοί που επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ δεν στοχεύουν σε επεξεργασμένα καταναλωτικά προϊόντα, αλλά σε πρώτες ύλες και βιομηχανικά προϊόντα. Εν κατακλείδι, ένα ακόμα στοιχείο που προαναγγέλλει το πώς θα επηρεάσει την οικονομία ο εμπορικός πόλεμος, έχει να κάνει με την αγορά εργασίας. Σε ορισμένες έρευνες, οι εταιρείες φαίνεται ότι, λόγω της αβεβαιότητας, που προκαλεί η εμπορική διένεξη, είναι διστακτικές ως προς το να κάνουν νέες προσλήψεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT