Σε παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ προέβη η Ε.Ε., προκειμένου να αποφύγει τον εμπορικό πόλεμο. Την είδηση αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ συμφώνησαν να αυξήσει η Ε.Ε. τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και αμερικανικής σόγιας, και να εναρμονίσει τις προδιαγραφές που εφαρμόζει στις ιατρικές συσκευές, για να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην Ευρώπη οι αμερικανικές βιομηχανίες. Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μειώσουν από κοινού τους δασμούς στα βιομηχανικά προϊόντα. Η είδηση τείνει να επιβεβαιώσει την πεποίθηση που είχε εκφράσει νωρίτερα ο Τραμπ, μέσω Τwitter, ότι η απειλή των δασμών αναγκάζει τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ να διαπραγματευθούν, γι’ αυτό και «οι δασμοί είναι θαυμάσιοι». Παράλληλα, φαίνεται να δικαιώνει την υπερβολική εμπιστοσύνη που φαίνεται ότι έχει ο Αμερικανός πρόεδρος στο επιχειρηματικό ένστικτό του και στην ευθυκρισία του, όπως ανέφεραν σύμβουλοί του στην εφημερίδα Washington Post. Σχετικό ρεπορτάζ της εν λόγω εφημερίδας ανέφερε νωρίτερα πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αποφασισμένος να επιβάλει τους επίμαχους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Τόνιζαν, μάλιστα, πως ο Ντόναλντ Τραμπ επικρίνει όσους διαφωνούν στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι «καθυστερούν την επίτευξη συμφωνίας, μιας συμφωνίας που δεν θα είναι τόσο καλή όσο καλή θα ήταν αν ήμασταν ενωμένοι». Καλεί έτσι τους Ρεπουμπλικανούς να επιδείξουν υπομονή, εκτιμώντας ότι «οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλά και το αποτέλεσμα θα αξίζει τον κόπο».
Μιλώντας νωρίτερα στο Reuters, παράγοντες του διεθνούς εμπορίου είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι η συνάντηση Τραμπ – Γιούνκερ θα έχει θετική έκβαση. Εν ολίγοις, ότι θα οδηγούσε σε κάποιου είδους συμφωνία, προκειμένου να μην υλοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος την απειλή του για επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών τους. Είχαν προηγηθεί τα ευχολόγια για σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε., με τα οποία είχε υποδεχθεί τον πρόεδρο της Κομισιόν στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ παράλληλα συνεχίζονταν οι διαρροές ότι επίκειται επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων.
Μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο με τον κ. Γιούνκερ δίπλα του, τόνισε ότι για τις ΗΠΑ θα είναι ικανοποιητική μια συμφωνία «στην οποία δεν θα έχουμε ούτε δασμούς, ούτε εμπόδια στο εμπόριο, ούτε επιδοτήσεις». Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν. «Είμαστε εταίροι και σύμμαχοι, όχι εχθροί», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν και προσέθεσε πως «πρέπει να επικεντρωθούμε στη μείωση των δασμών και όχι στην αύξησή τους».
Την ίδια στιγμή, οικονομολόγοι όπως η Νταϊάν Σουόρκ, επικεφαλής των οικονομολόγων της Grant Thornton, προειδοποιούν πως «αν εμπλακούμε σ’ έναν εκτεταμένο εμπορικό πόλεμο, θα έχουμε ύφεση το 2019». Μιλώντας στο δίκτυο CNBC, η κ. Σουόρκ τόνισε ότι «οι δασμοί σε συνδυασμό με το ισχυρό δολάριο και τα αυξημένα επιτόκια υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών βιομηχανιών και των εξαγωγικών μας επιχειρήσεων».
Οταν υπάρχει πολιτική βούληση
Στη συνάντηση του προέδρου Τραμπ με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπήρχαν όλα τα στοιχεία που μπορούν να καλλιεργήσουν τεταμένη ατμόσφαιρα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει χαρακτηρίσει «ηλίθιες» τις απόψεις του Τραμπ για το εμπόριο. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει την ικανοποίησή του, επειδή η απειλή των δασμών έχει εξωθήσει τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ να διαπραγματευθούν. Σχολιάζοντας το θέμα στο Fox News Channel, ο Λάρι Κάντλοου, οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, είχε τονίσει νωρίτερα πως η Ε.Ε. «έχει θετική στάση, καθώς προσέρχεται στις συνομιλίες, αλλά η δική μας η ομάδα έχει θετική διάθεση». Είχε, άλλωστε, τονίσει ότι «οι προσδοκίες είναι τόσο χαμηλές, ώστε πιστεύω πως μπορεί ο κόσμος να εκπλαγεί θετικά», για να καταλήξει ότι «όταν υπάρχει πολιτική θέληση, υπάρχει και ο τρόπος» που γίνονται τα πράγματα. Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του κ. Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Τραμπ επιδιδόταν στη γνώριμη τακτική των παλινωδιών. Διεμήνυε μέσω Twitter ότι «οι δασμοί είναι το καλύτερο πράγμα», για να το αντικρούσει λίγο αργότερα με ένα άλλο μήνυμα, στο οποίο τόνιζε ότι θα προτείνει στους Ευρωπαίους «να καταργήσουν τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ όλους τους δασμούς, τα εμπόδια και τις επιδοτήσεις».