Η Ε.Ε. υποψιάζεται νέα απάτη στις μετρήσεις ρύπων

Η Ε.Ε. υποψιάζεται νέα απάτη στις μετρήσεις ρύπων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί, βάσει στοιχείων, ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες «μαγειρεύουν» ξανά τα στοιχεία για τις εκπομπές καυσαερίων. Αυτή τη φορά, όμως, η Κομισιόν φοβάται ότι παρουσιάζουν υψηλότερες εκπομπές ρύπων από τις πραγματικές, αντί για χαμηλότερες, όπως συνέβαινε στο σκάνδαλο Ντίζελγκεϊτ. Σύμφωνα με πηγές της Handlesblatt, στόχος των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι να εμφανίσουν μεγαλύτερες μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων, ώστε να καταφέρουν πιο εύκολα να αντεπεξέλθουν στα νέα κριτήρια της Κομισιόν που θα ισχύσουν σε λίγα χρόνια. Ετσι, όμως, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα κατά 15% έως το 2025 και κατά 30% έως το 2030. Βέβαια, πρόκειται για πρόταση της Κομισιόν, η οποία δεν έχει ακόμα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οπως αναφέρεται σε έκθεση της Κομισιόν, η νέα μέθοδος μετρήσεων WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) υποδεικνύει ότι «τα επίσημα στοιχεία των αυτοκινητοβιομηχανιών για τις εκπομπές ρύπων μπορεί να είναι υπερβολικά». Η Ε.Ε. υιοθέτησε πρόσφατα τη μέθοδο μετρήσεων WLTP, διότι αποτυπώνει πιστότερα τις εκπομπές ρύπων σε σχέση με τα τεστ που περνούσαν τα αυτοκίνητα πριν από το Ντίζελγκεϊτ. Πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της Volkswagen, οι μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα γίνονταν με τη μέθοδο NECD, που επέτρεπε παρεμβάσεις στο λογισμικό σύστημα.

Η Κομισιόν έχει λόγους να υποψιάζεται ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες διογκώνουν τις εκπομπές ρύπων από 4,5% έως και 13%, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πώς το καταφέρνουν αυτό; Σύμφωνα με τους νέους κανόνες της WLTP, πραγματοποιείται επίσημος έλεγχος μόνον αν οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποτιμούν, αντί να διογκώνουν, τις εκπομπές ρύπων.

Τα πορίσματα της Κομισιόν εντείνουν τις πιέσεις στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών. Αν διαπιστωθεί ακόμα μία προσπάθεια παραπλάνησης των Αρχών σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων, τότε αναμένεται ότι θα τεθούν ακόμη πιο αυστηρά όρια για την καταπολέμηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι τυχαίο πως αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν σχέδια για αύξηση της παραγωγής των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Η Nissan εμφάνισε τις περισσότερες πωλήσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην Ευρώπη – έφθασε τις 18.000 το α΄ εξάμηνο του 2018.

Το σκάνδαλο Ντίζελγκεϊτ ξέσπασε το καλοκαίρι του 2017, όταν διαπιστώθηκε στις ΗΠΑ ότι τα μοντέλα της Volkswagen εμπεριείχαν λογισμικό που έδινε εσκεμμένα λάθος μετρήσεις ρύπων. Πρόσφατα έκλεισε ακόμη ένα κεφάλαιο, με τη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου της Audi Ρούπερτ Στάντλερ, στη Γερμανία. Και η Audi έχει μπει στο στόχαστρο των Αρχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, επίσης για παραπλανητική διαφήμιση που οδήγησε στην πώληση τουλάχιστον 210.000 οχημάτων από το 2009. Η Volkswagen είχε αποδεχθεί την ενοχή της στο σκάνδαλο Ντίζελγκεϊτ, πληρώνοντας 1 δισ. ευρώ στη Γερμανία. Ομως, οι έρευνες εις βάρος νυν και πρώην διευθυντικών στελεχών της συνεχίζονται στη Γερμανία και στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή