Η ανακωχή ΗΠΑ – Ε.Ε. διευκολύνει την ΕΚΤ στην έξοδο από τo QE

Η ανακωχή ΗΠΑ – Ε.Ε. διευκολύνει την ΕΚΤ στην έξοδο από τo QE

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία αλλαγή όσον αφορά τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη δεν αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι χαιρέτισε την ανακωχή που επιτεύχθηκε στην εμπορική διαμάχη Ε.Ε. και ΗΠΑ, μετά την προχθεσινή συνάντηση Τραμπ – Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον. Μία εξαετία μετά τη δέσμευση του πρόεδρου της ΕΚΤ ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί για να σωθεί το ευρώ», ο ίδιος επιβεβαίωσε πως το έδαφος είναι πρόσφορο για να τερματιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έως τα τέλη του έτους. Προσέθεσε ότι φαίνεται να μειώνεται ο κίνδυνος η Ευρωζώνη να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τις ΗΠΑ για το εμπόριο.

«Υπάρχει η πρόθεση να συζητηθούν τα εμπορικά ζητήματα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», σχολίασε ο κ. Ντράγκι από τη Φρανκφούρτη. Απέφυγε να σχολιάσει τις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χειραγωγεί το νόμισμά της για να αποκτήσει με αθέμιτο τρόπο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πριν από τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Ντράγκι, η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019. Σε κάθε περίπτωση, όσο είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η «βιώσιμη» ενίσχυση του πληθωρισμού σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από το 2% μεσοπρόθεσμα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης υιοθετήθηκαν εξαρχής για την αποτροπή του κινδύνου του αποπληθωρισμού που ήταν ορατός μέχρι και πριν από τρία χρόνια. Τότε η ανάπτυξη ήταν υποτονική στην Ευρωζώνη, η οποία κινδύνευε να παγιδευτεί στα νερά της στασιμότητας. Παρότι ο πληθωρισμός τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 2% από το 1,9% πριν από ένα μήνα, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στην άνοδο των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα. Η ΕΚΤ εστιάζει περισσότερο στον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, των αλκοολούχων ποτών και του καπνού. Αυτός αυξήθηκε μόνον κατά 0,9% στη διάρκεια του Ιουνίου.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ αναφέρει επίσης πως, ανάλογα με τα στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν τη μεσοπρόθεσμη προοπτική του πληθωρισμού, μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου θα μειωθούν οι μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 15 δισ. ευρώ και θα συνεχιστούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Εν συνεχεία θα σταματήσουν. Αλλά η ΕΚΤ θα επενδύει εκ νέου τις υπάρχουσες τοποθετήσεις σε ομόλογα μετά τη λήξη τους για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η υφιστάμενη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στη σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Ντράγκι –διήρκεσε μόνο 40 λεπτά– υπενθύμισε πως η αβεβαιότητα εξακολουθεί να ριχνει τη σκιά της στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά οι κίνδυνοι όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη είναι, σε γενικές γραμμές, υπό έλεγχο.

Με αφορμή την εξαετή επέτειο από τη δέσμευση του κ. Ντράγκι ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να σωθεί το ευρώ, ο ίδιος είπε χθες πως η ΕΚΤ είναι σήμερα μια «πολύ διαφορετική» κεντρική τράπεζα. Διαθέτει πολύ πιο πλούσιο οπλοστάσιο νομισματικής πολιτικής σε σύγκριση με μία εξαετία πριν, όταν ο ίδιος είχε πραγματοποίησει τη γνωστή και ιστορική πλέον ομιλία του.

H Γερμανία είχε αντιδράσει πολύ έντονα στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που είχε υιοθετήσει η ΕΚΤ, συνολικού ύψους 2,5 τρισ. ευρώ. Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε πρώτη φορά την έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Ιανουάριο του 2015 από το συνέδριο κεντρικών τραπεζιτών που διοργανώνει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ κάθε χρόνο στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμιγκ. Ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε κατηγορήσει την ΕΚΤ πως με την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης πλήττονται οι αποταμιεύσεις των Γερμανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή