Η κεντρική τράπεζα εφαρμόζει σταθερά την ίδια πολιτική

Η κεντρική τράπεζα εφαρμόζει σταθερά την ίδια πολιτική

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο των αγορών, την εβδομάδα που διανύσαμε, βρέθηκε η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι συμφώνησαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην προχωρήσει στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε. και να συνεργαστούν περαιτέρω για μηδενικούς δασμούς, μηδενικούς μη δασμολογικούς φραγμούς και μηδενικές επιδοτήσεις για μη βιομηχανικά προϊόντα. Ως απόρροια των ανωτέρω, οι τιμές των κυβερνητικών ομολόγων βρέθηκαν υπό πίεση, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου να ανέρχεται σε υψηλά ενάμιση μήνα, 2,99%, στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Ανοδική πορεία παρουσίασε και η αντίστοιχη απόδοση του γερμανικού ομολόγου, η οποία βρέθηκε πάνω από το 0,42% για πρώτη φορά από τα μέσα Ιουνίου.

Οσον αφορά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις 26 Ιουλίου, η κεντρική τράπεζα δεν προέβη σε αλλαγές στην πολιτική της ή στην καθοδήγηση για τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής της, ενισχύοντας την επικρατούσα άποψη ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά μέχρι το φθινόπωρο του 2019. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντηση, ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι η ΕΚΤ προτίθεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς καθαρών περιουσιακών στοιχείων στο τέλος του 2018 και να διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Οσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υιοθέτησε έναν σχετικά πιο θετικό τόνο σε σχέση με τη συνάντηση του Ιουνίου και περιέγραψε τους κινδύνους ως «γενικά ισορροπημένους». Τόνισε, ωστόσο, ότι η απειλή του προστατευτισμού παραμένει «εξέχουσα», αλλά φάνηκε αισιόδοξος από το αποτέλεσμα της συνάντησης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον πρόεδρου των ΗΠΑ.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο κ. Ντράγκι φάνηκε επίσης περισσότερο βέβαιος ότι θα συγκλίνει προς το μεσοπρόθεσμο στόχο της τράπεζας με βιώσιμο τρόπο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον επιταχυνόμενο ρυθμό αύξησης των μισθών. Δεν δόθηκαν, ωστόσο, πληροφορίες σχετικά με την πολιτική επανεπένδυσης των ποσών από την εξόφληση τίτλων στη λήξη τους, με τον πρόεδρο να αναφέρει ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν συζήτησε το συγκεκριμένο ζήτημα. Η επιβεβαίωση της ΕΚΤ για διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019 οδήγησε το κοινό νόμισμα σε πτώση, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να υποχωρεί σε χαμηλό μιας εβδομάδας στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, σημειώνοντας την ώρα συγγραφής του άρθρου εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 0,8%.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή