Οικονομική στασιμότητα μετά τη μουντιαλική ευφορία

Οικονομική στασιμότητα μετά τη μουντιαλική ευφορία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ευφορία από τη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο εξανεμίστηκε και η Γαλλία προσγειώθηκε χθες ανώμαλα, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που εμφανίζουν την οικονομία της σε στασιμότητα. Οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg επισημαίνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους έπαιξαν καταλυτικό ρόλο η κακοκαιρία και οι απεργίες. Η εικόνα, όμως, που παρουσιάζει σήμερα η γαλλική οικονομία σημαίνει ότι έχει τελειώσει ο μήνας του μέλιτος για τον Γάλλο πρόεδρο.

Ο λόγος είναι ότι για δεύτερο συναπτό τρίμηνο το ΑΕΠ της Γαλλίας αυξήθηκε μόλις κατά 0,2%, καταγράφοντας επιβράδυνση από το 0,7% που ήταν ο μέσος όρος ανάπτυξης το περασμένο έτος. Τα στοιχεία διέψευσαν, άλλωστε, τις προσδοκίες των οικονομολόγων για επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,3% για το δεύτερο τρίμηνο. Ανησυχητικό στοιχείο, η μείωση των καταναλωτικών δαπανών που αποτελούν κύριο μοχλό ανάπτυξης για τη Γαλλία. Ηταν η πρώτη φορά που μειώθηκαν έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια. Μόνον τον Ιούνιο, οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι προβλέψεις μιλούσαν για αύξηση 0,6%. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, πρόκειται για νέο πλήγμα στο γόητρο του Γάλλου προέδρου, που έχει βρεθεί σε δεινή θέση εξαιτίας του σκανδάλου σχετικά με την παραβατική ενέργεια ενός σωματοφύλακά του. Μέλη της κυβέρνησης Μακρόν έχουν προειδοποιήσει ότι το σκάνδαλο μπορεί να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ σκοπεύει να παρουσιάσει σχέδιο νόμου για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων. Ομολογεί ότι ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο να μην μπορέσει να το προωθήσει.

Οικονομικοί αναλυτές επιμένουν πως η γαλλική οικονομία θα ανακτήσει την ορμή της το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Εκτιμούμε πως η γαλλική οικονομία έχασε προσωρινά την κεκτημένη ταχύτητά της, αλλά η ανάπτυξη θα συνεχισθεί με υγιείς ρυθμούς», σχολιάζει σχετικά ο Τζέιμι Μουρέι, οικονομολόγος του Bloomberg Economics. Μεταξύ των οικονομολόγων του Bloomberg επικρατεί η εκτίμηση πως η γαλλική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 0,6% στη διάρκεια του τριμήνου που διανύουμε. Η Κομισιόν κάνει λόγο για ανάπτυξη 1,7% στο σύνολο του 2018, εν ολίγοις για επιβράδυνση σε σύγκριση με το 2017. Σίγουρα, πάντως, ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ επιβαρύνει τη γαλλική οικονομία. Οπως τόνισε την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, και μόνον η απειλή των δασμών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων και πτώση των αγορών. Η Γαλλία είναι η πρώτη από τις χώρες του G7 που ανακοινώνει στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη Ευρωζώνη, εκτιμάται ότι το δεύτερο τρίμηνο έχει σημειώσει ανάπτυξη 0,5%, καταγράφοντας επιτάχυνση από το 0,4% του πρώτου τριμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή