Η νέα ισπανική κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον 46χρονο Πέδρο Σάντσεθ δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τις αναγκαίες ψήφους για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους. Αυτό το γεγονός θέτει εν αμφιβόλω το πολιτικό της μέλλον. Ο βασικός λόγος ήταν ότι τρία μικρά κόμματα απέσυραν τη στήριξή τους από την κυβέρνηση, η οποία σχηματίστηκε πριν από δύο μήνες. Πρόκειται για το αντισυστημικό κόμμα Pοdemos και για δύο περιφερειακά κόμματα της Καταλωνίας, το PdeCat (Δημοκρατικό Κόμμα Καταλωνίας) και το εθνικιστικό ΕRC (Esquerra Republicana de Catalunya / Δημοκρατική Αριστερά της Καταλωνίας). Εκπρόσωποι των ανωτέρω κομμάτων ανέφεραν ότι δεν θέλησαν να στηρίξουν την κυβέρνηση στα σχέδιά της για μείωση του ελλείμματος. Τον Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ στηρίζουν επτά κόμματα.
Ενας από τους λόγους διαφωνίας για την ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ότι οι Σοσιαλιστές δεν θέλουν να ξεκινήσει έρευνα για τυχόν υπεράκτιες επενδυτικές δραστηριότητες του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος. Ακόμα ένας λόγος έχει να κάνει με τις πάγιες θέσεις του Podemos, που θέλει πιο χαλαρούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και περαιτέρω αύξηση των δημοσίων δαπανών. «Τα κόμματα που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, ουσιαστικά, καταψηφίζουν την αποκατάσταση του κράτους πρόνοιας, τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και του εκπαιδευτικού συστήματος», επισήμανε ο Πέδρο Σάντσεθ.
Στο πλαίσιο του διετούς οικονομικού προγράμματος, που παρουσίασε πρόσφατα ο νέος Ισπανός πρωθυπουργός, προβλέπεται αύξηση δημοσίων δαπανών και φορολογίας των επιχειρήσεων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν πιο αργά το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά η χώρα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στους στόχους της Κομισιόν, όπως διευκρίνισε ο κ. Σάντσεθ. Δηλαδή, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος έναντι του 2,2%, όπως είχε προβλέψει η προηγούμενη κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Ακόμα κι έτσι, όμως, το έλλειμμα θα είναι χαμηλότερο του ευρωπαϊκού στόχου του 3%. Επιπλέον, ο Πέδρο Σάντσεθ επιδιώκει να κλείσει διάφορα «παραθυράκια» στη νομοθεσία, μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες να φορολογούνται ακόμα και με 15%. Εν τω μεταξύ, ο βασικός φορολογικός συντελεστής επί των εταιρικών κερδών στην Ισπανία ορίζεται στο 25%. Τέλος, αναφέρεται ότι το δημόσιο χρέος της χώρας φθάνει στο 98,3% του ΑΕΠ έναντι του ευρωπαϊκού ορίου του 60%. O πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επιδιώκει να το μειώσει με πιο αργούς ρυθμούς από τον προκάτοχό του Μαριάνο Ραχόι.