Ατμόσφαιρα γενικής επιστράτευσης φαίνεται ότι επικρατεί στο Πεκίνο, ενώ σοβεί ο εμπορικός πόλεμος με την Ουάσιγκτον. Χωρίς να έχουν ακόμη καταγραφεί οι συνέπειες από τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται. Ετσι, οι κινεζικές αρχές χρησιμοποιούν κάθε μέσον για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, θέτουν και πάλι σε δεύτερη μοίρα τον διακηρυγμένο στόχο τους να αντιμετωπίσουν τις εγγενείς παθογένειες της κινεζικής οικονομίας.
Κρίνοντας, άλλωστε, από τις τελευταίες κινήσεις του Πεκίνου, είναι σαφές ότι επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου. Η κινεζική ηγεσία φαίνεται, άλλωστε, ότι βλέπει με δικαιολογημένη καχυποψία την ανακωχή ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον. Ολα δείχνουν ότι χρησιμοποιεί το σχέδιο της Qualcomm να εξαγοράσει τη ΝΧΡ ως διαπραγματευτικό χαρτί για την επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης με την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, που επικαλείται ανώνυμες πηγές προσκείμενες στο κέντρο λήψης αποφάσεων, το Πεκίνο ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εκτεταμένες δαπάνες σε έργα υποδομής.
Τις τελευταίες ημέρες σπεύδει να αυξήσει τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, ενθαρρύνει τον δανεισμό στις μικρές επιχειρήσεις και επεκτείνει σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων τις φοροαπαλλαγές που είχε παραχωρήσει στις μικρές επιχειρήσεις τεχνολογίας. Τη Δευτέρα διοχέτευσε στο τραπεζικό σύστημα ρευστότητα ύψους 74 δισ. δολαρίων. Μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα είχε αποφασίσει να χαλαρώσει τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας των κινεζικών τραπεζών. Είχε έτσι απελευθερώσει περίπου 103 δισ. δολάρια, τα οποία μπορούν να διατεθούν στην πραγματική οικονομία. Με την αύξηση της ρευστότητας, επιχειρεί να ενθαρρύνει τον δανεισμό. Αυτό καταδεικνύει η πρόσφατη παρέμβαση του Γκούο Σουκίνγκ, επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών, ο οποίος προ ολίγων ημερών κάλεσε τις κινεζικές τράπεζες να αυξήσουν τις πιστώσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Αιτία της ανησυχίας στο Πεκίνο δεν είναι η οριακή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης που παραμένει στο 6,7%, υπερβαίνοντας τον επίσημο στόχο του 6,5% για το 2018. Είναι, αντιθέτως, διάφορα άλλα στοιχεία που εμφανίζουν την κινεζική οικονομία σε κάμψη. Ο ρυθμός αύξησης των δανείων τον Ιούνιο σημείωσε χαμηλό ρεκόρ. Εν μέρει πρόκειται για παρενέργεια της εκστρατείας του Πεκίνου για μείωση της υπερχρέωσης των κινεζικών επιχειρήσεων και για εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.
Αυτές οι διαδικασίες έχουν εξωθήσει τις κινεζικές τράπεζες να διαγράψουν δάνεια ύψους 780 δισ. δολαρίων. Παράλληλα επιβραδύνονται οι επενδύσεις που αποτελούν ίσως τη σημαντικότερη κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης στην Κίνα. Στη διάρκεια των πέντε πρώτων μηνών του έτους αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το 1995. Ακόμα πιο ανησυχητική ένδειξη για τις κινεζικές αρχές είναι, όμως, η πορεία της εγχώριας ζήτησης, που αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2003.