Κατά 3,1% θα αυξηθούν οι μισθοί στη Γερμανία

Κατά 3,1% θα αυξηθούν οι μισθοί στη Γερμανία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μισθοί στη Γερμανία θα αυξηθούν φέτος 3,1%, κατά μέσον όρο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Οι αυξήσεις αυτές αντανακλούν τις συνθήκες που επικρατούν στη γερμανική αγορά εργασίας: ανεργία σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και μεγάλες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό. Οι εκτιμήσεις αυτές ανήκουν στο γερμανικό ινστιτούτο WSI, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τα εργατικά συνδικάτα της Γερμανίας. Το εν λόγω ινστιτούτο αναφέρει ειδικότερα πως αν αφαιρεθεί ο αντίκτυπος από τον πληθωρισμό, η πραγματική αύξηση των μισθών δεν υπερβαίνει το 1,4%.

Σημειωτέον ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έφτασε το πρώτο εξάμηνο του έτους στο 1,7%. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του WSI, Θόρστεν Σούλτεν, «οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι μέσα από τους μισθούς διασφαλίζεται πως θα συνεχιστεί η ανάπτυξη της οικονομίας». Ο ίδιος επισήμανε ειδικότερα τις ασυνήθιστα μεγάλες αυξήσεις που πήραν οι μισθοί των εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο και στα χαλυβουργεία της χώρας.

Στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 21 εκατ. υπάλληλοι και εργάτες που είναι οργανωμένοι σε εργατικά συνδικάτα και, κατά συνέπεια, έχουν ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση στις συζητήσεις με τους εργοδότες για τον καθορισμό των μισθών. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, έχει μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων που καλύπτεται από κάποιο εργατικό συνδικάτο.

Σημειωτέον ότι χθες το εργατικό συνδικάτο Verdi κατέληξε σε συμφωνία με τη διοίκηση της Lufthansa για αυξήσεις 5,1% στους μισθούς του προσωπικού εδάφους. Η συμφωνία έδωσε τέλος στην απεργία τόσο του προσωπικού εδάφους όσο και των πιλότων, που ανάγκασε τη γερμανική αεροπορική εταιρεία να ακυρώσει πολλές πτήσεις τις τελευταίες ημέρες. Εκτιμά, πάντως, πως σε δύο εβδομάδες θα έχει επιστρέψει πλήρως στο κανονικό πρόγραμμα πτήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή