ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Γερμανοί αγρότες έχασαν 1 δισ. ευρώ λόγω ξηρασίας

oi-germanoi-agrotes-echasan-1-dis-eyro-logo-xirasias-2265733

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Τιλ Μπάκχαους, έχει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο επί 20 συναπτά έτη και δηλώνει ότι δεν έχει ξαναζήσει κάτι παρόμοιο.

Η ανομβρία, ο καύσωνας και η ξηρασία στη Γερμανία αναμένεται να έχουν καταστροφικές συνέπειες στις σοδειές.

Οι αγρότες απαιτούν αποζημιώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Δεν έχει ακόμα καταγραφεί επίσημα το μέγεθος των επιπτώσεων, που δεν περιορίζονται μόνον στους αγρότες αλλά στους υπαλλήλους τους, στους κτηνοτρόφους και σε συναφείς επιχειρήσεις.

«Στο κρατίδιό μας δεν είχαμε βροχοπτώσεις από τον Απρίλιο», επισημαίνει ο κ. Μπάκχαους, ένας από τους μακροβιότερους περιφερειακούς υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κατ’ επάγγελμα αγρότης, τονίζει πως οι απώλειες θα ξεπεράσουν το 30% της σοδειάς. Οι ζημιές στις καλλιέργειες δεν εντοπίζονται μόνον στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, αλλά και στα κρατίδια του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, του Βραδεμβούργου, της Σαξονίας-Ανχαλτ, της Κάτω Σαξονίας και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Ο Γερμανικός Αγροτικός Σύνδεσμος ζητεί αποζημιώσεις 1 δισ. ευρώ για να εξισορροπηθούν οι απώλειες των παραγωγών. Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του αγροτικού συνδέσμου, μόνον από το σιτάρι οι αγρότες αναμένεται να καταγράψουν φέτος απώλειες ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

«Απαιτείται προσοχή», σχολιάζει ο υπουργός. «Χρειάζεται σαφής ανάλυση. Μόνον στο δικό μας το κρατίδιο καταγράφουμε αυτό το διάστημα απώλειες 300-350 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος τους θα πρέπει να το καλύψουν οι ίδιοι οι αγρότες.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, προκειμένου η σοδειά τους να επιστρέψει την επόμενη χρονιά στα κανονικά επίπεδα».