Χαμηλού βεληνεκούς το επενδυτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία

Χαμηλού βεληνεκούς το επενδυτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να κερδίσει έδαφος στη Νοτιοανατολική Ασία, δηλαδή στη σφαίρα επιρροής του Πεκίνου, υποσχόμενη επενδύσεις μόνο 113 εκατ. δολαρίων, δεν μπορεί να πείσει τις χώρες της περιοχής. Μπορεί, αντιθέτως, να οξύνει περαιτέρω την ένταση με το Πεκίνο, που έχει δαπανήσει δυσθεώρητα κεφάλαια για να εδραιώσει την επιρροή του στην περιοχή μέσα από το φιλόδοξο σχέδιο του νέου Δρόμου του Μεταξιού.

Αυτή είναι η εκτίμηση οικονομικών αναλυτών που μίλησαν στο Reuters σχετικά με την υπόσχεση που έδωσε στις χώρες της περιοχής ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει το Reuters, η απάντηση των χωρών της περιοχής στην υπόσχεση Πομπέο θα μπορούσε να είναι «ευχαριστούμε πάρα πολύ, αλλά σας παρακαλούμε να μην απειλείτε άλλο με εμπορικό πόλεμο την Κίνα γιατί εμείς θα χάσουμε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια».

«Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ανησυχούν ότι θα υποστούν τις παρενέργειες του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο», επισημαίνει ο Μάλκομ Κουκ, στέλεχος του Ινστιτούτου Μελετών Νοτιοανατολικής Ασίας στη Σιγκαπούρη. Ο ίδιος εκτιμά πως ελάχιστα απασχολεί τις χώρες της περιοχής με ποιον τρόπο μπορούν να επωφεληθούν από αυτά τα 113 εκατ. δολάρια. Γι’ αυτό και τονίζει ότι «δύσκολα θα πουλήσει ο Πομπέο αυτό που θέλει» και εξηγεί πως «στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτε θετικό για τις χώρες της Ασίας που να προέρχεται από τις ΗΠΑ».

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας στην Κουάλα Λουμπούρ, ο κ. Πομπέο θα μεταβεί στη Σιγκαπούρη για να παρευρεθεί σήμερα στη σύνοδο των χωρών ASEAΝ.

Η Σιγκαπούρη είναι ένα εμπορικό κέντρο της περιοχής που θα πληγεί ίσως στον μέγιστο βαθμό από τον εμπορικό πόλεμο. Η μεγαλύτερη τράπεζά της, η DBS, εκτιμά πως ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος μπορεί να μειώσει στο ήμισυ ή και ακόμη περισσότερο τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας το επόμενο έτος. Να τον περιορίσει από το 2,7% στο 1,2%. Ως πλήρη εμπορικό πόλεμο ορίζουμε την επιβολή δασμών από 15% ώς 25% σε όσα προϊόντα εμπορεύονται Κίνα και ΗΠΑ στις μεταξύ τους διμερές εμπόριο. Σε ό,τι αφορά τη Μαλαισία, ο ρυθμός ανάπτυξής της το επόμενο έτος μπορεί να μειωθεί από τον αναμενόμενο 5% στο 3,7%. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ότι θεωρεί πιθανότερο σενάριο για φέτος την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Εν ολίγοις, θα βασίζει εφεξής τις εκτιμήσεις σε αυτήν την υπόθεση. Προειδοποίησε, άλλωστε, ότι η Ασία είναι «ιδιαιτέρως ευάλωτη» επειδή στις ασιατικές χώρες βρίσκονται διάφορα τμήματα της αλυσίδας προσφοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή