ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πομπέο: Θα φροντίσω να «τηρηθούν» οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

09s9pompeo_mike-thumb-large-thumb-large

Με ανακοίνωση, ο Λευκός Οίκος θα καταγράψει σήμερα λεπτομερώς τις κυρώσεις που θα επιβληθούν εκ νέου σε βάρος του Ιράν με βάση όσα διέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Επί του αεροσκάφους με το οποίο επέστρεφε στην Ουάσινγκτον από το ταξίδι του στην Ασία, ο Πομπέο τόνισε σε δημοσιογράφους ότι η επανεπιβολή των κυρώσεων είναι «σημαντικό τμήμα των προσπαθειών μας να αντιμετωπίσουμε την κακόβουλη ιρανική δραστηριότητα».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον θα φροντίσει να «τηρηθούν» οι αμερικανικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι κυρώσεις θα επανεπιβληθούν στις 00:01 την Τρίτη ώρα ανατολικής ακτής (07:01 ώρα Ελλάδας).

Αυτό το πρώτο πακέτο κυρώσεων που θα επανέλθουν σε ισχύ αφορά τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και τις εισαγωγές πρώτων υλών, καθώς και τις αγορές στους τομείς των αυτοκινήτων και των αεροσκαφών.

Τον Μάιο, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Τραμπ απέσυρε όπως είχε διαμηνύσει τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη συμφωνία που είχε συνάψει το Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με βάση την οποία είχαν αρθεί οι αμερικανικές κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ