ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ρεκόρ χαμηλής ισοτιμίας έναντι του δολαρίου για την τουρκική λίρα

Νέο ρεκόρ χαμηλής ισοτιμίας έναντι του δολαρίου για την τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα σημείωσε σήμερα νέα χαμηλά ρεκόρ στις ισοτιμίες της έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς η Άγκυρα απάντησε το Σαββατοκύριακο στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον σε σχέση με τη σύλληψη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία.

Ένα δολάριο ανταλλασσόταν αργά το απόγευμα με 5,19 τουρκικές λίρες, με τη λίρα να χάνει πάνω από 2% της αξίας της μέσα στην ημέρα. Επίσης, ένα ευρώ ανταλλασσόταν με 5,99 λίρες.

Η ισοτιμία της ήδη πολύ εξασθενημένης λίρας έναντι του δολαρίου αυξήθηκε πάνω από τις 5 λίρες μετά την ανακοίνωση των κυρώσεν από την Ουάσινγκτον την Τετάρτη.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος των Τούρκων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για τον φερόμενο ρόλο τους στη δίκη εναντίον του Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται στην Τουρκία για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και κατασκοπεία.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε το Σάββατο, ζητώντας να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία «των Αμερικανών υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών» στην Τουρκία.

Πάντως, οι δύο Τούρκοι υπουργοί έχουν διαβεβαιώσει πως δεν διαθέτουν κανένα περιουσιακό αγαθό στις ΗΠΑ, ενώ δεν είναι πολύ πιθανό να έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Τουρκία οι Αμερικανοί υπουργοί που στοχοθετήθηκαν από τον Ερντογάν, κάτι που καθιστά τις τουρκικές κυρώσεις απλώς συμβολικές.

Επιπλέον, η πίεση στην τουρκική λίρα αυξήθηκε μετά την ανακοίνωση του γραφείου του Αμερικανού αντιπροσώπου σε θέματα εμπορίου, βάσει της οποίας επανεξετάζεται κατά πόσον η Τουρκία δικαιούται να συμμετέχει σ' ένα πρόγραμμα αφορολόγητων εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολλοί οικονομολόγοι ζητούν αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας για να περιοριστεί ο καλπάζων πληθωρισμός (+15,85% σε ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο). Όμως η τουρκική κεντρική τράπεζα βρίσκεται υπό την πίεση του Ερντογάν, ο οποίος ζητάει ακριβώς το αντίθετο, καταγέλλοντας τα «λόμπι των επιτοκίων».

«Το σημερινό επίπεδο του πραγματικού επιτοκίου είναι ανεπαρκές για να αντισταθμίσει τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο μετά τις αμερικανικές κυρώσεις», εκτιμά σε σημείωμά του ο Ινάν Ντεμίρ, οικονομολόγος στη Nomura International, προσθέτοντας πως η λίρα «παραμένει «ευάλωτη σε μια νέα κλιμάκωση γεωπολιτικών εντάσεων». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κεντρική τράπεζα «δεν είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκιά της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters