Η Ιντρα Νούι αποχωρεί έπειτα από 12 χρόνια από την PepsiCo

Η Ιντρα Νούι αποχωρεί έπειτα από 12 χρόνια από την PepsiCo

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιντρα Νούι, μία από τις πιο επιτυχημένες διευθύνουσες συμβούλους επιχειρήσεων, αποχωρεί από την PepsiCo. Δώδεκα ολόκληρα χρόνια διήρκεσε η θητεία της στην κορυφαία θέση του πολυεθνικού ομίλου. Η κ. Νούι θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας έως τις αρχές του 2019. Διάδοχός της από τις 3 Οκτωβρίου θα είναι ο Ραμόν Λαγουάρτα, μέχρι πρότινος πρόεδρος της PepsiCo. Και οι δύο είναι βετεράνοι στον όμιλο: η μεν Νούι εργάζεται στην PepsiCo επί 22 χρόνια, ο δε Λαγουάρτα επί 24. Ο τελευταίος ήταν επικεφαλής της PepsiCo Ευρώπης και Υποσαχάριας Αφρικής, προτού προαχθεί σε πρόεδρο. Ο Ραμόν Λαγουάρτα είναι ο έκτος διευθύνων σύμβουλος (CEO) της PepsiCo στην 53χρονη ιστορία της εταιρείας. Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει σχετίζονται με τις αλλαγές στην αγορά, η οποία δίνει έμφαση στα σνακ, καθώς πέφτουν οι πωλήσεις των αναψυκτικών.

Αδιάψευστη απόδειξη για την επιτυχημένη θητεία της κ. Νούι αποτελεί η πορεία της μετοχής της PepsiCo, η οποία αυξήθηκε κατά 78% από το 2006 μέχρι σήμερα. Πέραν τούτου, η Ινδοαμερικανή Ιντρα Νούι αποτελεί ισχυρό πρότυπο για τις γυναίκες που εργάζονται σε επιχειρήσεις. Μετά την αποχώρηση της κ. Νούι από την PepsiCo, απομένουν 23 γυναίκες διευθύνουσες σύμβουλοι στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κατάλογο Fortune 500.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι, ως επί το πλείστον, οι διεθνείς δραστηριότητες της PepsiCo αφορούν κυρίως τα σνακ και τα μικρογεύματα και λιγότερο τα αναψυκτικά. Οι συνήθειες αλλάζουν, διότι περιορίζεται η κατανάλωση των αναψυκτικών, λόγω υγιεινότερων επιλογών. Γι’ αυτό και η κ. Νούι ενδυνάμωσε αυτόν τον βραχίονα. Οι δραστηριότητες των σνακ Frito Lay συνεισφέρουν κατά 46% στα συνολικά λειτουργικά κέρδη της PespiCo, δηλαδή κατά διπλάσιο ποσοστό απ’ ό,τι τα αναψυκτικά και οι χυμοί. Από το 2009 και μετά, η κ. Νούι έκανε πολλές εξαγορές επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων εξαγόρασε τις εταιρείες εμφιάλωσης της ίδιας της PepsiCo αλλά και την Bare Foods, η οποία παρασκευάζει αποξηραμένα φρούτα. Τα τελευταία χρόνια κατέβαλε έντονες προσπάθειες για την αναζωογόνηση των πωλήσεων αναψυκτικών και τονωτικών ποτών, στοχεύοντας να πάρει μερίδιο αγοράς από την ανταγωνίστρια Coca-Cola. Ειδικότερα, κατά τη δωδεκαετή θητεία της, οι πωλήσεις των ανθρακούχων ποτών Mountain Den και των δυναμωτικών αναψυκτικών Gatorade αυξήθηκαν 80%, στα 63,5 δισ. δολάρια. Συν τοις άλλοις, η Ιντρα Νούι κατόρθωσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιθέσεις του ακτιβιστή μετόχου Νέλσον Πελτζ, ο οποίος το 2015 ασκούσε πιέσεις για την αποσύνδεση του βραχίονα αναψυκτικών από τον βραχίονα των σνακ. Μάλιστα, για να παύσει να επιμένει, ζητούσε μία θέση στο Δ.Σ. Τελικά, ο κ. Πελτζ αναγκάστηκε να πωλήσει τις μετοχές του το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή