Το Πεκίνο εξακολουθεί να αντιστέκεται στις συνεχείς πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ

Το Πεκίνο εξακολουθεί να αντιστέκεται στις συνεχείς πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμοπόλεμη και αποφασισμένη να θυσιάσει βραχυπρόθεσμα συμφέροντα εμφανίζεται η Κίνα, απαντώντας στα σχόλια του προέδρου Τραμπ ότι έχει το «πάνω χέρι» στον εμπορικό πόλεμο.

Αρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Global Times αναφέρεται στις «παράλογες απαιτήσεις των ΗΠΑ» και «στον εμπορικό πόλεμο που στοχεύει στο να συνθλίψει οικονομικά την Κίνα και να τη μετατρέψει σε οικονομικά υποτελή της Ουάσιγκτον». Παράλληλα, όμως, η «Λαϊκή Ημερησία», η επίσημη εφημερίδα του Πεκίνου, καταφέρεται απροκάλυπτα κατά του Αμερικανού προέδρου και τον προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να επιτύχει τίποτα με τους εκβιασμούς τους. Ως απόδειξη της αποφασιστικότητάς της να μην ενδώσει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον, επικαλείται το «τεράστιο μέγεθος της κινεζικής αγοράς, το συστημικό πλεονέκτημα της Κίνας ότι μπορεί να συγκεντρώνει κεφάλαια για μεγάλα έργα αλλά και την αντοχή του λαού της στις κακουχίες». Καταλήγει στην επισήμανση ότι «η διακυβέρνηση μιας χώρας δεν μοιάζει με τη διαχείριση μιας επιχείρησης».

Εχουν προηγηθεί, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ όπως ότι οι ΗΠΑ «πραγματικά ανοικοδόμησαν την Κίνα» και υποσχέσεις ότι με τους δασμούς που επιβάλλει στα κινεζικά προϊόντα θα συγκεντρώσει «μεγάλα ποσά για την αποπληρωμή του αμερικανικού χρέους των 21 τρισ. δολαρίων» και θα μειωθούν οι φόροι που πληρώνουν οι Αμερικανοί. Σε νέο tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι «όλες οι χώρες του κόσμου θέλουν να πάρουν από τον πλούτο των ΗΠΑ και να επωφεληθούν εις βάρος τους». Παρά τη σθεναρή αντίδραση από το Πεκίνο, η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες έρχονται σε μια στιγμή που η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται, το νόμισμα υποχωρεί και τα κινεζικά χρηματιστήρια καταγράφουν απώλειες.

Το γουάν υποχώρησε χθες κατά 0,17% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 6,8402 γουάν προς ένα δολάριο. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η προσπάθεια του Πεκίνου να στηρίξει το νόμισμα, καθιστώντας δαπανηρά τα στοιχήματα για την πτώση του. Είχε χρησιμοποιήσει το ίδιο σύστημα το 2015, όταν κατέρρεαν το νόμισμα και τα χρηματιστήριά της. «Η κίνηση προδίδει πως οι κινεζικές αρχές θεωρούν υπερβολική την υποχώρηση του νομίσματος», τόνισε ο Χενγκ Κουν Χόι, αναλυτής της United Overseas Bank. Εν τω μεταξύ, το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με απώλειες 1,3%, στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο του 2016. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση του δείκτη ChiNext των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης και των εταιρειών τεχνολογίας, που έκλεισε χθες με απώλειες 2,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή