Εντείνεται η φημολογία περί προσφυγής της Τουρκίας στο ΔΝΤ

Εντείνεται η φημολογία περί προσφυγής της Τουρκίας στο ΔΝΤ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φήμες για επικείμενη προσφυγή της Τουρκίας στο ΔΝΤ και επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίου κυκλοφορούν πλέον από χθες στη γείτονα. Οι πιέσεις στο νόμισμα και στους τίτλους της χώρας εντείνονται μετά την επιδείνωση των σχέσεων της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον. Το κόστος δανεισμού της βρίσκεται προ πολλού σε απαγορευτικά επίπεδα και συνεχίζει την ανοδική του πορεία, ενώ το νόμισμά της είναι σε ελεύθερη πτώση. Την ίδια στιγμή, η εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης και του Τούρκου προέδρου εντείνει την ανησυχία στην αγορά, ενώ οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν ανεπαρκή και ακατάλληλη την κίνηση της κεντρικής τράπεζας να διοχετεύσει έκτακτη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που μιλούν για επικείμενη επίσκεψη Τούρκων αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον και αποκλιμάκωση της έντασης με την υπερδύναμη, στήριξαν το νόμισμα της χώρας και τα ομόλογά της. Σημειωτέον, πάντως, ότι ο οικονομολόγος Βόλφγκανγκ Πικολί, αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Teneo, αμφισβήτησε με σχόλιό του στο Twitter πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι αυτή η διπλωματική αποστολή στην Ουάσιγκτον. Το απόγευμα, πάντως, η τουρκική λίρα ενισχυόταν κατά 1,33%, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 5,25 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Είχε, ωστόσο, προηγηθεί τη Δευτέρα η διολίσθησή της στο ιστορικό χαμηλό των 5,422 τουρκικών λιρών προς ένα δολάριο, καθώς το νόμισμα της γειτονικής χώρας υποχωρούσε κατά 4,6%. Συνολικά, τους τελευταίους μήνες το τουρκικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά 27% έναντι του δολαρίου. Σε ό,τι αφορά το κόστος δανεισμού της Τουρκίας, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του τουρκικού δημοσίου έφτασαν χθες στο δυσθεώρητο 20,09% από το 18,93% στο οποίο έκλεισαν τη Δευτέρα. Εχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 800 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους. Σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ο δείκτης BIST 100 έχει καταγράψει απώλειες 2,2% από την αρχή του Αυγούστου, ενώ στη διάρκεια του Ιουλίου είχε απώλειες 17,8%.

«Η στιγμή που η Τουρκία θα αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ πλησιάζει», σχολίασε στο Bloomberg ο Περ Χάμαρλουντ, αναλυτής της SEB στη Στοκχόλμη. Παράλληλα, ο Χένρικ Γκούλμπεργκ, αναλυτής της Nomura, προεξοφλεί πως «αυτή θα είναι η κατάσταση μέχρις ότου αποφασίσει η κεντρική τράπεζα να αυξήσει άνευ όρων τα επιτόκια και να τα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό». Σύμφωνα με τη Nomura, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια στο 20%, αλλά θα χρειαστούν και άλλες κινήσεις για να ανακόψει την πτώση των ομολόγων και του νομίσματος. Προηγήθηκε τη Δευτέρα παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, που διοχέτευσε στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα ρευστότητα ύψους 2,2 δισ. δολ., προσφέροντας εκ νέου προσωρινή στήριξη στην τουρκική λίρα.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Ούλριχ Λόιχτμαν, αναλυτής της Commerzbank, τόνισε ότι «το χθεσινό μέτρο της κεντρικής τράπεζας δεν ήταν κατάλληλο για να σταματήσει τις πιέσεις στο νόμισμα». Ο ίδιος αναλυτής επανέλαβε τον συνήθη προβληματισμό οικονομολόγων και επενδυτών για το κατά πόσον είναι ανεξάρτητη η κεντρική τράπεζα. Οπως επισήμανε, η κίνησή της καταδεικνύει ότι «ανησυχούν για την κατάσταση, αλλά δεν τολμούν να αυξήσουν τα επιτόκια ή δεν τους το επιτρέπουν». Σημειωτέον ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 500 μονάδες βάσης από τον Απρίλιο. Οι επεμβάσεις της, όμως, έχουν αποδειχθεί ατελέσφορες, διότι η οικονομία της γειτονικής χώρας διέρχεται από Συμπληγάδες. Ενας εκρηκτικός πληθωρισμός που εγγίζει πλέον το 16% και τα διευρυνόμενο ελλείμματα της χώρας εμπνέουν ανησυχία στην αγορά, με τους αναλυτές να προβλέπουν ανώμαλη προσγείωση της τουρκικής οικονομίας, που το 2017 αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή