Η Κίνα επενδύει περισσότερα από τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς

Η Κίνα επενδύει περισσότερα από τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα βρίσκεται πολλά χρόνια μπροστά σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά τις επενδύσεις σε υποδομές δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G), όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο το CNBC. Πρόκειται για τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιείται για την παροχή υπηρεσιών ταχύτατης πρόσβασης στο Διαδίκτυο, μέσω κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών. Η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Deloitte εκπόνησε σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι επενδύσεις του Πεκίνου υπερβαίνουν κατά 24 δισ. δολάρια τις αντίστοιχες της Ουάσιγκτον για τις υποδομές τεχνολογίας 5ης γενιάς. Γι’ αυτό και προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί ένα «τσουνάμι» σε αυτόν τον χώρο και ότι οι ΗΠΑ (αλλά και άλλες χώρες) θα δυσκολευθούν να συμπορευθούν με την Κίνα. Τι ακριβώς σημαίνει τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς; Οι χρήστες θα μπορούν να «κατεβάζουν» ταινίες και βίντεο προηγμένης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης και της εικονικής πραγματικότητας.

Πέραν αυτών των εφαρμογών προς χρήση των καταναλωτών, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς θα υποστηρίζουν τη διασύνδεση υποδομών στα αστικά κέντρα και την παροχή ποικίλων υπηρεσιών, όπως η αυτόνομη οδήγηση. Σε πρόσφατη έκθεσή της, η εταιρεία ερευνών ΙΗS Markit προβλέπει ότι έως το 2035 η συνδρομή της τεχνολογίας 5ης γενιάς στην παραγωγή της παγκόσμιας οικονομίας θα μεταφραστεί σε 12,3 τρισ. δολάρια. Συνεπώς, είναι αυτονόητο ότι οι κυβερνήσεις διαγκωνίζονται σε έναν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από αυτήν την παραγωγή.

Προς το παρόν, πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Κίνα. Σύμφωνα με την Deloitte, από το 2015 και μέχρι σήμερα το Πεκίνο δαπάνησε 24 δισ. δολάρια περισσότερα από την Ουάσιγκτον. Εν ολίγοις, στην Κίνα κατασκευάστηκαν 350.000 σταθμοί με κεραίες τεχνολογίας 5ης γενιάς, ενώ την ίδια περίοδο στις ΗΠΑ κατασκευάστηκαν μόλις 30.000. Επιπλέον, η Deloitte υπολογίζει πως ένας πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Κίνα θα χρειάζεται 35% λιγότερο κεφάλαιο για να αποκτήσει τον νέο εξοπλισμό 5ης γενιάς σε σύγκριση με τον αντίστοιχο πάροχο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συμπερασματικά, οι ΗΠΑ ενδεχομένως να πρέπει να διαθέσουν 2,67 φορές περισσότερα κεφάλαια από όσα η Κίνα για να δημιουργήσουν αντίστοιχη παραγωγική ικανότητα των δικών τους δικτύων 5ης γενιάς. Στην έκθεσή της η Deloitte συστήνει στην αμερικανική κυβέρνηση να ακολουθήσει πιο ευέλικτες πολιτικές στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και εγκατάστασης του εξοπλισμού των δικτύων 5ης γενιάς, αλλά και να δημιουργήσει εθνική βάση δεδομένων η οποία να αφορά τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή