Σε συγχωνεύσεις εταιρειών της προχωρεί η κινεζική Alibaba

Σε συγχωνεύσεις εταιρειών της προχωρεί η κινεζική Alibaba

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συγχώνευση των εταιρειών που διαθέτει στην Κίνα για παροχή υπηρεσιών τηλεφωνικού καταλόγου και παράδοσης φαγητού προχωρά η κινεζική Alibaba. Η Alibaba έλαβε αυτή την απόφαση με απώτερο στόχο να πλήξει την ανταγωνίστριά της, την Tencent/Μeituan. Συγκεκριμένα, ο πολυσχιδής όμιλος πρόκειται να συγχωνεύσει την πλατφόρμα παράδοσης φαγητού Ele.me και την Koubei, εταιρεία παροχής πληροφοριών για ενοικίαση κατοικιών, ταξίδια, εστίαση, ψυχαγωγία κ.λπ.

Με τη συνένωση των δύο επιχειρήσεων, η Alibaba επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις 3-5 δισ. δολ. Μεταξύ των βασικών επενδυτών που θα ενδιαφερθούν για τη νέα εταιρεία της Alibaba, θα είναι η ιαπωνική Softbank και ενδεχομένως τα κινεζικά ιδιωτικά κεφάλαια Primavera Capital. Εγκυρες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Tζακ Mα, ιδρυτής της Alibaba, θα συνενώσει, εκτός από τις Ele.me και Koubei, και την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Hema Fresh, που πουλάει φρέσκα τρόφιμα και κάνει παραδόσεις κατ’ οίκον.

Βασική αντίπαλος της Αlibaba είναι η Meituan, που ανήκει στον όμιλο συμμετοχών Tencent. Alibaba και Tencent μάχονται για να κυριαρχήσουν στην αναπτυσσόμενη αγορά που συνδέει από τη μία πλευρά τους χρήστες των έξυπνων κινητών και από την άλλη τις παραδοσιακές εταιρείες που προσφέρουν ποικίλες υπηρεσίες και προϊόντα, όπως τα τοπικά εστιατόρια. Αυτή η συγκεκριμένη αγορά (online-to-offline market) λέγεται εν συντομία Ο2Ο. Σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία ερευνών αγοράς Analysys, οι συναλλαγές στην κινεζική αγορά Ο2Ο κατά το 2017 αυξήθηκαν κατά 72% και έφθασαν στα 146 δισ. δολ. Η εταιρεία ερευνών iiMedia Research εκτιμά ότι το πρώτο τρίμηνο οι Ele.me και Baidu Waimai ελέγχουν μαζί το 55% της αγοράς παράδοσης φαγητού κατ’ οίκον στην Κίνα. Η Ele.me εξαγόρασε πέρυσι την Baidu. Αναφέρεται ότι η ανταγωνίστρια Μeituan του ομίλου Tencent ελέγχει το 41% της προαναφερθείσας αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή