ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία στις αγορές λόγω εμπορικού πολέμου

Ανησυχία στις αγορές λόγω εμπορικού πολέμου

Με απώλειες έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, αν και τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης κινούνταν ανοδικά. Μεσολάβησαν τα απογοητευτικά στοχεία για τα έσοδα των φαρμακοβιομηχανιών, που επιβάρυναν το κλίμα, και η ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι θα επιβάλει νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα. Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,2%, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνει ο τομέας των ευρωπαϊκών εταιρειών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με απώλειες 1%.

Η ανησυχία για τις επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο και τους δασμούς εξακολουθεί να πιέζει τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τον δείκτη Euro Stoxx να έχει σημειώσει απώλειες 0,6% από τις αρχές Αυγούστου. «Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, εφόσον μπορεί να πληγεί η ανάπτυξή της από τους δασμούς, ιδιαίτερα η Γερμανία που εξαρτάται από τις εξαγωγές της», τόνισε στο Reuters ο Λούκα Παολίνι, αναλυτής της Pictet Asset Management. Εν τω μεταξύ, οι φαρμακοβιομηχανίες της Δανίας Novo Nordisk και Lundbeck σημείωσαν απώλειες 6% και 14%, αντιστοίχως, όταν παρουσίασαν αποτελέσματα που απογοήτευσαν τους επενδυτές. Ετσι έκλεισαν με απώλειες 0,12% ο δείκτης Xetra Dax της Φρανκούρτης, 0,35% ο CAC 40 του Παρισιού, 0,28% ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου και 026% ο IBEX 35 της Μαδρίτης.

Μοναδική εξαίρεση μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών αποτέλεσε χθες ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με κέρδη 0,75%. Αιτία ήταν η μεγάλη υποχώρηση της στερλίνας, καθώς οι εταιρείες του FTSE 100 έχουν μεγάλο μερίδιο των εσόδων τους σε δολάρια. Η Wall Street κινούνταν πτωτικά μέχρι αργά το βράδυ, μια και η πτώση των τιμών του πετρελαίου άσκησε πιέσεις στις μετοχές των ενεργειακών εταιρειών, που υπερκάλυψε την άνοδο των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και των τραπεζών. Σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν το βράδυ στα 66,41 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 69,55 δολάρια το βαρέλι. Οπως τόνισε στο Reuters ο Πίτερ Καρντίγιο, οικονομολόγος της Spartan Capital Securities στη Νέα Υόρκη, «ο εμπορικός πόλεμος επεκτείνεται και οι επενδυτές είναι διστακτικοί, γι’ αυτό υπάρχει αυτή η υποχώρηση». Η πτώση περιορίστηκε, πάντως, από την άνοδο των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και ειδικότερα των Alphabet, μητρικής της Google, Facebook και Microsoft.