Φόβοι για σκληρό Brexit ρίχνουν τη στερλίνα

Φόβοι για σκληρό Brexit ρίχνουν τη στερλίνα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ξεπούλημα της στερλίνας εντάθηκε και διευρύνθηκε χθες. Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους έναντι του δολαρίου και σημαντικά έναντι του ευρώ, του γιεν και του ελβετικού φράγκου, διότι οι επενδυτές αρχίζουν να λαμβάνουν σοβαρά τις απειλές του Λονδίνου ότι θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, αν δεν γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις του.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός προετοιμάζεται για την περίπτωση που υπάρξει κατάρρευση στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Η πτώση της στερλίνας που είχε αρχίσει τη Δευτέρα, μετά τη δήλωση του Βρετανού υπουργού Διεθνούς Εμπορίου ότι οι πιθανότητες για μη επίτευξη συμφωνίας με την Ε.Ε. έχουν αυξηθεί στο 60%, διευρύνθηκε χθες, με το βρετανικό νόμισμα να υποχωρεί έναντι όλων των νομισμάτων των 10 μεγαλύτερων οικονομιών. Χρηματιστές με έδρα το Λονδίνο δηλώνουν στο Reuters ότι παρατηρούν σημαντική αύξηση λήψης των μέτρων αντιστάθμισης κινδύνου έναντι μιας πιθανής υποχώρησης της στερλίνας αν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις.

Εναντι του δολαρίου η λίρα υποχωρούσε χθες κατά 0,45%, στο 1,2886. Τελευταία φορά η λίρα είχε υποχωρήσει κάτω από το 1,29 στις 31 Αυγούστου 2017. Αλλά και έναντι του ευρώ η λίρα έχασε έδαφος, υποχωρώντας προσωρινά κάτω από τις 90 πένες ανά ευρώ για πρώτη φορά τους τελευταίους εννέα μήνες. Στην αρνητική εικόνα της λίρας συνέβαλε και η εντύπωση πως η Τράπεζα της Αγγλίας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περισσότερες από μία αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού τον χρόνο, και αυτό υπό την προϋπόθεση πως το Brexit θα εξελιχθεί ομαλά.

Τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές που υποστηρίζουν το Brexit κάνουν λόγο για πιθανή αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Μέι προγραμματίζει συνάντηση με κορυφαίους υπουργούς της στις αρχές Σεπτεμβρίου, για να συζητήσουν πώς θα μπορούσε να προετοιμαστεί η Βρετανία για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου του 2019 χωρίς εμπορική συμφωνία με την Ενωση.

Μέχρι σήμερα οι διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζονται από στασιμότητα, διότι η βρετανική κυβέρνηση κατάφερε μόλις τον περασμένο μήνα να δημιουργήσει μια κάπως συνεκτική πρόταση για τη μελλοντική εταιρική σχέση της με την Ε.Ε.

Είναι ενδεικτικό ότι η πρόταση της Μέι οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, οι οποίοι την κατηγόρησαν ότι στρέφεται κατά του Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή