Aυξημένα κατά 23% ήταν τα κέρδη εξαμήνου για Glencore

Aυξημένα κατά 23% ήταν τα κέρδη εξαμήνου για Glencore

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική άνοδο της τάξεως του 23% εμφάνισαν τα κέρδη του α΄ εξαμήνου 2018 για τον όμιλο εξόρυξης της Glencore και έφτασαν στα 8,3 δισ. δολάρια. Η αύξηση του 23% παρατηρήθηκε σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Επιπλέον, τα προ φόρων κέρδη της από τον βραχίονα συναλλαγών στις αγορές εμπορευμάτων παρουσίασαν άνοδο της τάξεως του 12% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στο 1,5 δισ. δολάρια. Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Glencore Ιβάν Γκλάσενμπεργκ, «στις αγορές θα εξακολουθήσει να υπάρχει κλίμα αστάθειας, ενώ εμείς θα είμαστε επικεντρωμένοι στο να βελτιώσουμε τις αποδόσεις για τους μετόχους με την αποτελεσματική τοποθέτηση των μακροπρόθεσμων κεφαλαίων μας».

Συν τοις άλλοις, ο κ. Γκλάσενμπεργκ αναφέρθηκε και στον ενδεχόμενο αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου στην αγορά εμπορευμάτων. «Εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει μείωση της ζήτησης για εμπορεύματα, ούτε καν στην Κίνα, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου», τόνισε. Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι τιμές των μετοχών πολλών εξορυκτικών ομίλων παρουσίασαν απώλειες από τις αρχές της χρονιάς, λόγω του εμπορικού πολέμου και της αβεβαιότητας για ζήτηση στην Κίνα.

Πάντως, μετά την ανακοίνωση της αύξησης του 23% στα εξαμηνιαία κέρδη της, η Glencore προσέθεσε ότι θα επιλέξει να προχωρήσει σε εκ νέου αγορά ιδίων μετοχών και όχι εξαγορές ή συγχωνεύσεις. «Η επαναγορά των μετοχών μας είναι και ο καλύτερος τρόπος να αποζημιώσουμε τους μετόχους μας», υπογράμμισε ο κ. Γκλάσενμπεργκ. «Αναζητούμε πιθανές ευκαιρίες για εξαγορές, αλλά δεν διακρίνουμε κάτι άξιο λόγου». Το 2017 η τιμή της μετοχής του ομίλου Glencore είχε ζωηρή άνοδο, ενώ είχε προηγηθεί η μεγάλη πτώση της το 2015-2016.

Τότε η εταιρεία είχε πολύ μεγάλη έκθεση στα μεταλλεύματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών, ενώ οι αναλυτές είχαν υψηλές προσδοκίες ότι θα έκανε επέκταση δραστηριοτήτων μέσω συμπράξεων και συγχωνεύσεων ή εξαγορών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Το 2017, η τιμή της μετοχής της έχει παρουσιάσει κάμψη της τάξεως του 17%. O Ιβάν Γκλάσενμπεργκ επισήμανε ότι η μετοχή είναι υποτιμημένη και ενδείκνυται για επαναγορά: «Οι μέτοχοι θα ωφεληθούν έτσι περισσότερο, αντί να λάβουν μέρισμα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή