ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων λόγω της απεργίας στη Ryanair

Ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων λόγω της απεργίας στη Ryanair

Η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση στην 32χρονη ιστορία της Ryanair πραγματοποιήθηκε χθες. Αποτέλεσμα ήταν η ιρλανδική εταιρεία χαμηλών ναύλων να ακυρώσει σχεδόν 400 πτήσεις από και προς διάφορους ευρωπαϊκούς προορισμούς, προκαλώντας προβλήματα στη μετακίνηση 55.000 επιβατών. Στην 24ωρη απεργία συμμετείχαν τα σωματεία των πιλότων της από την Ιρλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Σουηδία και την Ολλανδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιρλανδικός αερομεταφορέας του επιχειρηματία Μάικλ Ο’ Λίρι είχε κατορθώσει να αποφύγει ανάλογης κλίμακας κινητοποιήσεις τα Χριστούγεννα.

Τότε, σε περίοδο αιχμής όπως και η τωρινή, o απρόβλεπτος Μάικλ Ο’ Λίρι, ο οποίος δεν αναγνώριζε το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι στο προσωπικό του, υποχώρησε. Εν συνεχεία διεμήνυε ότι «καλύτερα να μου κοπεί το χέρι, παρά να αναγνωρίσω την ίδρυση σωματείων», ενώ μία άλλη φορά είχε περάσει μέσα από συγκεντρωμένους απεργούς της εταιρείας του για να βοηθήσει στη φόρτωση ενός αεροπλάνου της εταιρείας. Από τότε που αναγνώρισε τον συνδικαλισμό, πάντως, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοσίας και σωματείων δεν έχει σημειωθεί πρόοδος. Τα σημαντικότερα αιτήματα των εργαζομένων της Ryanair δεν έχουν ικανοποιηθεί, γι’ αυτό και προκηρύχθηκαν απεργίες. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει υποχωρήσει 21% από τις αρχές Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι οι κινητοποιήσεις των πιλότων και των αεροσυνοδών είχαν αρχίσει διαδοχικά από τις αρχές Ιουλίου σε διάφορες χώρες όπου δραστηριοποιείται η αεροπορική εταιρεία. Η χθεσινή απεργία των πιλότων ήταν η πρώτη με πανευρωπαϊκό χαρακτήρα. Λόγω αυτού του γεγονότος, ακυρώθηκαν 250 πτήσεις από και προς τη Γερμανία, 104 από και προς το Βέλγιο και 42 από και προς τη Σουηδία και την Ιρλανδία. Ειδικά στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται και η έδρα της Ryanair, επρόκειτο για την 5η κατά σειρά 24ωρη απεργία από τις αρχές Ιουλίου.

Στη Γερμανία, η απεργία ταλαιπώρησε περίπου 42.000 επιβάτες της Ryanair, οι περισσότεροι εκ των οποίων εξυπηρετήθηκαν από άλλες πτήσεις. ««Είναι ενοχλητικό που αυτό γίνεται το καλοκαίρι», δήλωσε ο Ντάνιελ Φλάμαν, επιβάτης της Ryanair στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. «Αλλά κατανοώ ότι το να ασκούν οι πιλότοι πίεση κατά τη συγκεκριμένη περίοδο είναι και το μόνο όπλο που διαθέτουν».

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού συνδικάτου που είναι υπεύθυνος για τους πιλότους της Ryanair στις διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία, συστήνει υπομονή και ψυχραιμία, διότι «η μάχη θα είναι δύσκολη και μακρόχρονη». Οι εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία επιδιώκουν βελτίωση τόσο στις συνθήκες εργασίας όσο και στις αποδοχές τους, ενώ ζητούν και την υπογραφή συμβάσεων εργασίας, βάσει της εκάστοτε εθνικής νομοθεσίας. Μέχρι στιγμής, οι συμβάσεις ακολουθούν τα όσα ορίζει η ιρλανδική νομοθεσία. Επιπλέον, διαμαρτύρονται επειδή εργάζονται πάρα πολλές ώρες αλλά και γιατί ο αερομεταφορέας συνηθίζει να μετακινεί το προσωπικό από τη μία βάση του στην άλλη, χωρίς έγκαιρη ενημέρωση.

Σε ανακοίνωσή της η Ryanair προειδοποίησε ότι η μέση τιμή του ναύλου της θα αυξηθεί. Λόγω των απεργιών και της αντικατάστασης πτήσεων για να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες, δεν υπάρχει δυνατότητα να πωληθούν ακριβότερα εισιτήρια της τελευταίας στιγμής.

Η εταιρεία εμμένει στο ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το μοντέλο των φθηνών μετακινήσεων, το οποίο αποτελεί «επανάσταση για τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές».