Φόβος μετάδοσης της τουρκικής κρίσης σε άλλες αγορές

Φόβος μετάδοσης της τουρκικής κρίσης σε άλλες αγορές

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή υποχώρηση σε αγορές μετοχών και ομολόγων από την Ευρώπη μέχρι την Ασία πρόδιδε τον φόβο μετάδοσης της κρίσης που πλήττει το νόμισμα και την οικονομία της Τουρκίας. Τους κραδασμούς μετέφερε στις ευρωπαϊκές αγορές η έκθεση μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία. Παράλληλα, το ξένο κεφάλαιο εγκατέλειπε τις αναδυόμενες αγορές που είναι επιρρεπείς στα ίδια προβλήματα με την Τουρκία και υποψήφιες για να έχουν την ίδια μοίρα μαζί της.

Την ανησυχία της Ε.Ε. για τον αντίκτυπο στις οικονομίες της εξέφρασε χθες ο Κλέμενς Φούεστ, επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα επικίνδυνη» την «κλασική οικονομική και νομισματική κρίση στην Τουρκία». Μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Φούεστ τόνισε πως η Τουρκία «πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ» και προσέθεσε πως «οι Ευρωπαίοι πρέπει να υποστηρίξουν αυτόν τον δρόμο». Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε χθες πως «η Γερμανία θέλει μια οικονομικά ευημερούσα Τουρκία», εξέφρασε την εκτίμηση πως «κανέναν δεν συμφέρει η οικονομική αποσταθεροποίηση της Τουρκίας» και κάλεσε την Αγκυρα να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Στο μεταξύ, ο Αντνάν Μπαλί, διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής τράπεζας Isbank, καλούσε την Αγκυρα να προχωρήσει άμεσα σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων. Παραλλήλισε μάλιστα την αύξηση του κόστους δανεισμού με επώδυνη θεραπεία, τονίζοντας πως «ίσως δεν σας αρέσει, αλλά πρέπει να γίνει ό,τι χρειάζεται σύμφωνα με την οικονομική επιστήμη· όταν κανείς χρειάζεται χημειοθεραπεία την κάνει, το ίδιο ισχύει και για τα επιτόκια». Η έκκλησή του απευθυνόταν στον Τούρκο πρόεδρο που αυτοπροσδιορίζεται «εχθρός των επιτοκίων» και παρεμβαίνει στο έργο της κεντρικής τράπεζας, εμποδίζοντας την αύξηση των επιτοκίων.

Την ίδια στιγμή, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονταν όλα στο κόκκινο χθες από την αρχή της συνεδρίασης, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνουν οι μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών. Ειδικότερα, οι μετοχές της ισπανικής BBVA, της ιταλικής UniCredit και της γαλλικής BNP Paribas υποχωρούσαν για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση, καθώς έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία. Οι ίδιες τράπεζες σημείωσαν όλες πτώση άνω του 3% την Παρασκευή, όταν δημοσίευμα των Financial Times αποκάλυψε τον προβληματισμό της ΕΚΤ για τις επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η συνολική έκθεση των ισπανικών τραπεζών στην Τουρκία φτάνει στα 83,3 δισ. δολάρια, των γαλλικών στα 38,4 δισ. δολάρια και των ιταλικών στα 17 δισ. δολάρια. Ο κίνδυνος είναι, όμως, ευρύτερος, καθώς έκθεση στην Τουρκία έχουν τράπεζες αμερικανικές, ιαπωνικές και κινεζικές, αλλά και τράπεζες χωρών της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με την BIS, η έκθεση των ιαπωνικών τραπεζών στην Τουρκία ανέρχεται σε 14 δισ. δολάρια, των βρετανικών σε 19,2 δισ. δολάρια και των αμερικανικών σε 18 δισ. δολάρια.

Μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν χθες αναδυόμενες αγορές που όπως και η Τουρκία έχουν μεγάλη εξάρτηση από το ξένο κεφάλαιο. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε το ραντ της Νοτίου Αφρικής, που υποχώρησε σχεδόν κατά 10% στα χαμηλά δύο ετών έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, το γουάν της Κίνας υποχώρησε στα χαμηλά έτους, η ινδική ρουπία σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και η ινδονησιακή ρουπία στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.

Ο φόβος μετάδοσης της τουρκικής κρίσης στις αναδυόμενες αγορές απλώς επιτάχυνε τη φυγή του ξένου κεφαλαίου. Αυτή έχει άρχισε μαζί με την αύξηση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ και τη διαφαινόμενη στροφή της Ε.Ε. σε πιο περιοριστική πολιτική, καθώς η ΕΚΤ οδεύει προς τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Το ΔΝΤ εκτιμά πως η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ μπορεί να μειώσει τις ροές ξένου κεφαλαίου στις αναδυόμενες αγορές κατά 35 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή