Η ηρεμία επανέκαμψε στα διεθνή χρηματιστήρια

Η ηρεμία επανέκαμψε στα διεθνή χρηματιστήρια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχετική ηρεμία επικρατούσε χθες στις διεθνείς αγορές πριν από το κλείσιμό τους. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνιζε άνοδο, ενώ αντίστοιχη πορεία ακολουθούσαν και οι Dow Jones και S&P 500 στην αμερικανική αγορά. Το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλά 13 μηνών, εξαιτίας φόβων για έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία. Η καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας διεκόπη χάρη στις παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Παράλληλα, ευνοϊκά για το γενικότερο κλίμα λειτούργησαν οι ειδήσεις για την βελτιωμένη πορεία της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, που αντιστάθμισαν τα στοιχεία για επιβράδυνση των επενδύσεων και της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα. Χάρη στην ανάκαμψη του τουρκικού νομίσματος, ενισχύθηκαν και το ραντ της Νοτίου Αφρικής, το ρούβλι και το ρεάλ Βραζιλίας. Στην περίπτωση του πέσο Αργεντινής, παρατηρήθηκε κάμψη σε επίπεδα ναδίρ έναντι του δολαρίου, παρότι η κεντρική τράπεζα της χώρας προέβη σε απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων. «Αφ’ ης στιγμής η λίρα είχε κατακρημνιστεί, έπρεπε κανείς να περιμένει μεγάλες μεταβολές», παρατηρεί ο υπεύθυνος στρατηγικής διεθνών χρηματαγορών στη Saxo Bank, Τζον Χάρντι. «Το να ισχυριστούμε ότι η αναταραχή τελείωσε είναι πολύ πρόωρο. Ο παράγοντας Τουρκία δεν έχει απομονωθεί από την υπόλοιπη αγορά».

Στη Γηραιά Ηπειρο, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, ο οποίος άγγιξε επίπεδα ναδίρ σχεδόν 2 ετών τη Δευτέρα, ανέκαμψε αρχικά 0,8% χθες και μετά υποχώρησε ελαφρώς. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε πριν από το κλείσιμο άνοδο της τάξεως του 0,07% και 0,02% ο Dax στη Φρανκφούρτη. Στο Παρίσι ο Cac 40, στο Λονδίνο o Ftse 100 και στο Μιλάνο ο Ftse Mib εμφάνιζαν πτώση -0,09%, -0,19% και -0,23% αντιστοίχως. Στην αμερικανική αγορά επικρατούσε αισιοδοξία. Βασικοί παράγοντες που διαμόρφωσαν αυτό το κλίμα μεταξύ των επενδυτών ήταν τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και η ανάκαμψη των τραπεζών. Οι τιμές των μετοχών των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων Citigroup, JPMorgan, Wells Fargo, BoA και Goldman Sachs αυξήθηκαν μεταξύ 0,2% και 0,7%. Οι Dow και S&P 500 πριν από το κλείσιμο εμφάνιζαν άνοδο 0,46% και 0,61%, αντιστοίχως. Το ευρώ εξασθένησε προς το δολάριo κατά 0,26%, στο 1,1378 δολ. Τέλος, το πετρέλαιο τύπου Brent ανήλθε 81 σεντ στα 73,42 δολ. το βαρέλι, λόγω μείωσης της σαουδαραβικής παραγωγής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή