Θετικό ήταν το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια

Θετικό ήταν το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα ανάκαμψης ήταν η χθεσινή για τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ και στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο οι δείκτες σημείωναν ζωηρή άνοδο, χάρη στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, όπως ήταν αυτά της Walmart. Το δολάριο έναντι άλλων ισχυρών νομισμάτων εξασθένησε λόγω της είδησης για επανάληψη των σινοαμερικανικών διαπραγματεύσεων προς τα τέλη του μήνα. Οι επενδυτές επέλεξαν να στραφούν σε νομίσματα τα οποία πρότινος είχαν πωλήσει μαζικά. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,3% προς το δολάριο, έως και στο 1,1385 δολ., όταν την Τετάρτη είχε βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα 13 μηνών στο 1,1301 δολ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ ότι η Γερμανία έχει συμφέρον να δει μια οικονομικά σταθερή Τουρκία. Στα μέσα της εβδομάδας το Κατάρ δεσμεύθηκε για επενδύσεις 15 δισ. δολ. στην Τουρκία, συμβάλλοντας στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της λίρας ως προς το δολάριο.

Στη Γηραιά Ηπειρο και στην αμερικανική αγορά το κλίμα ήταν ευνοϊκό χάρη στο ότι θα επαναληφθούν οι συνομιλίες Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Η διάθεση των επενδυτών για πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις ενισχύθηκε, αν και ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε σημαντικά και έκλεισε με απώλειες 1,83%, λόγω της πτώσης της μετοχής κατά 25% της Atlantia, της κατασκευάστριας εταιρείας της γέφυρας που κατέρρευσε στη Γένοβα. Η κυβέρνηση της Ιταλίας δήλωσε ότι σχεδιάζει να ακυρώσει τη σύμβαση που έχει συνάψει η θυγατρική εταιρεία Autostrade με το Δημόσιο για την εκμετάλλευση των διοδίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,5%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με άνοδο 0,61%, στο Παρίσι ο CAC 40 με 0,83%, στο Λονδίνo o FTSE 100 με 0,78% και με άνοδο 0,43% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Πριν από το κλείσιμο στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο της τάξεως του 1,67% και 0,87%, αντιστοίχως. Ο κολοσσός υψηλής τεχνολογίας Cisco είδε τη μετοχή του να αυξάνεται κατά 3,7% λόγω βελτιωμένων αποτελεσμάτων, ενώ άνοδο είχε η μετοχή της Boeing κατά 4,2% και της Walmart κατά σχεδόν 9,9%. Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο έδειξε να ανακάμπτει από την πτώση της τετάρτης και το Βrent να ενισχύεται 0,62% στα 71,20 δολάρια το βαρέλι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή