Η Τράπεζα της Αργεντινής στηρίζει το πέσο

Η Τράπεζα της Αργεντινής στηρίζει το πέσο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα της Αργεντινής αύξησε χθες κατά 3% το ύψος του αποθεματικού που οφείλουν να διατηρούν οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Στόχος της είναι να μειώσει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, που επιταχύνει περαιτέρω τον πληθωρισμό. Μία ημέρα νωρίτερα είχε παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος, πουλώντας 781 εκατ. δολάρια από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα.

Το αργεντίνικο πέσο, όπως και τα περισσότερα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, δέχεται εντονότατες πιέσεις και βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό των 30,50 πέσο προς ένα δολάριο. Οι πιέσεις έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες μετά την κλιμάκωση της κρίσης στην Τουρκία. Χθες, πάντως, τόσο το πέσο όσο και τα υπόλοιπα νομίσματα των χωρών της Λατινικής Αμερικής ανέκαμψαν ελαφρώς, ακολουθώντας την τουρκική λίρα. Παράλληλα, βελτίωσε το κλίμα στις αγορές συναλλάγματος των χωρών της Λατινικής Αμερικής η είδηση ότι ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης Τραμπ. Οπως ανέφεραν διαπραγματευτές συναλλάγματος στο Σάο Πάολο, «είναι θετικό το κλίμα μεταξύ επενδυτών, καθώς οι επικείμενες συνομιλίες ενδέχεται να επιφέρουν το τέλος των δασμών και του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου».

Οι πιέσεις που δέχονται τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής οφείλονται στην αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου, που προσελκύουν τα επενδυτικά κεφάλαια στις ΗΠΑ. Στην περίπτωση της Αργεντινής, οι πιέσεις στο πέσο ήταν εντονότατες από την αρχή του έτους. Ανάγκασαν έτσι προ μηνών το Μπουένος Αϊρες να προσφύγει στο ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μάκρι προσπάθησε να το αποφύγει εξαιτίας των επώδυνων μέτρων που συνοδεύουν τα προγράμματα στήριξης, αλλά και επειδή μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στη χώρα θεωρεί το ΔΝΤ υπεύθυνο για την πτώχευση το 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή