Στον «αέρα» είναι το εγχείρημα της Ενωσης Αγορών Κεφαλαίων

Στον «αέρα» είναι το εγχείρημα της Ενωσης Αγορών Κεφαλαίων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βασικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να ενισχύσει τις επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται στον «αέρα», διότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν μετατρέψει τις διακηρύξεις σε πράξη, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη είχαν θέσει από το 2014 ως πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία Ενωσης Αγορών Κεφαλαίων (CMU) έως τα τέλη του 2019. Ηθελαν με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουν μια πανευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίων, με κοινούς κανόνες, που θα οδηγούσε στην αναβίωση των διασυνοριακών επενδύσεων. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις δεν έχουν ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, όπως η απλούστευση της πτωχευτικής διαδικασίας, η ανάπτυξη πανευρωπαϊκών συνταξιοδοτικών ταμείων κ.λπ.

«Ζητούμε να αποτελέσει προτεραιότητα η Ενωση Αγορών Κεφαλαίων, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη. Πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μέσω της υλοποίησης των νομοθετικών μέτρων που έχουν προταθεί», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις. Στόχος της Κομισιόν παραμένει η δημιουργία της Ενωσης Αγορών Κεφαλαίων μέχρι τη λήξη της τρέχουσας θητείας της τον Νοέμβριο του 2019, επισήμανε ο ίδιος. «Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι αυτό είναι ρεαλιστικό αλλά απαιτεί εντατική δουλειά… όλες οι νομοθετικές προτάσεις που απαιτούνται ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας βρίσκονται στο τραπέζι», πρόσθεσε.

Ελλειψη βούλησης

Από τις 13 νομοθετικές προτάσεις που θα οδηγήσουν στη δημιουργία της Ενωσης Αγορών Κεφαλαίων που έχει παρουσιάσει η Κομισιόν από το 2014 και μετά, τα κράτη-μέλη έχουν υιοθετήσει μόλις τρεις, παρά το γεγονός ότι οι αρχηγοί κρατών έχουν χαρακτηρίσει προτεραιότητα τη δημιουργία της. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποφανθεί πως η δημιουργία της Ενωσης Αγορών Κεφαλαίων θα ενισχύσει τις άμυνες της Ευρωζώνης απέναντι σε χρηματοπιστωτικές κρίσεις, ενώ οι Βρυξέλλες θεωρούν πως θα επιτρέψει στους «27» να αντιμετωπίσουν ευκολότερα την έξοδο της Βρετανίας από την Ενωση τον Μάρτιο του 2019.

«Η βασική ιδέα είναι… να πετύχουμε την πιο παραγωγική χρήση των αποταμιεύσεων της Ευρώπης», επισημαίνει ο κ. Ντομπρόβσκις αναφερόμενος στη σημασία της Ενωσης Αγορών Κεφαλαίων. «Στην πράξη σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να αφαιρεθούν τα εμπόδια και να προωθήσουμε τη λογική ότι οι συμμετέχοντες στις αγορές κεφαλαίων θα εργάζονται (στο πλαίσιο) μιας κοινής αγοράς που θα βασίζεται σε μία μόνο ευρωπαϊκή αδειοδότηση», προσθέτει. Οταν θα έχει αναπτυχθεί πλήρως, η Ενωση Αγορών Κεφαλαίων θα περιλαμβάνει ένα πανευρωπαϊκό καθεστώς αδειοδότησης για χρηματοπιστωτικές εταιρείες που προσφέρουν επενδυτικά προϊόντα αλλά και κεντρική εποπτεία των αγορών. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι μικρή. Περιορίζεται στην κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που πρέπει να υλοποιήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αν θέλουν να εκδώσουν μετοχές και στον περιορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τράπεζες που αγοράζουν τιτλοποιημένα δάνεια.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε στους Financial Times ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα είναι περιορισμένη, διότι η δημιουργία της Ενωσης Αγορών Κεφαλαίων αφορά ευαίσθητους τομείς, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά και σε πρακτικές που βρίσκονται σε ισχύ πολλά χρόνια σε τομείς όπως η χρεοκοπία επιχειρήσεων. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διστάζουν να αποδεχθούν ότι θα πρέπει να μεταφέρουν σε κεντρικό επίπεδο περισσότερες εξουσίες που έχουν σήμερα οι εθνικές κανονιστικές αρχές. Θεωρείται ότι η δημιουργία της Ενωσης Αγορών Κεφαλαίων θα συμβάλει στην εξάλειψη μεγάλων ανισορροπιών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, διότι θα διευκολύνει την επένδυση κεφαλαίων από πλουσιότερες χώρες σε ομόλογα άλλων χωρών που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή