Οι τουρκικές τράπεζες σπεύδουν να αναχρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους

Οι τουρκικές τράπεζες σπεύδουν να αναχρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νομισματική κρίση της Τουρκίας βαθαίνει διαρκώς και υπονομεύει τις προσπάθειες των τουρκικών τραπεζών να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους. Ολα δείχνουν πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Τουρκίας θα υποστούν τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της λίρας και την πολιτική αστάθεια. Η πτώση της τουρκικής λίρας επιταχύνθηκε στις αρχές Αυγούστου, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα οι τουρκικές τράπεζες είχαν επαφές με μεγάλες διεθνείς τράπεζες για να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότησή τους και να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους.

Η Akbank προσπαθεί αυτόν τον καιρό να αναχρηματοδοτήσει δάνειο ύψους 1,150 δισ. δολαρίων. Επίσης αναζητούν αναχρηματοδότηση πολλές άλλες, όπως οι Turk Economi Bankasi και Turk Eximbank. Ομοίως, οι Garanti Bank και Yapi Kredi Bankasi βρίσκονται σε επαφή με τράπεζες, με αντικείμενο την αναχρηματοδότηση των δανείων τους, ενώ στην ίδια διαδικασία έχουν μπει οι Isbank και VakifBank. Σύμφωνα με στοιχεία της LPC, από τώρα και μέχρι τα τέλη του έτους λήγουν δάνεια 7 δισ. δολαρίων. Από αυτά, τα 6,4 δισ. δολάρια είναι δάνεια τραπεζών. Το ύψος των δανείων που λήγουν το 2019 φτάνει στα 11 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 9,05 δισ. δολάρια είναι δάνεια τραπεζών. Μικρότερος είναι ο όγκος των δανείων που λήγουν το 2020, καθώς περιορίζονται στα 2 δισ. δολάρια. Το 2021 θα λήγουν δάνεια μόνο 400 εκατ. δολαρίων. Κι ενώ οι τουρκικές τράπεζες αναζητούν τρόπο να τα αναχρηματοδοτήσουν, οι διεθνείς τράπεζες προσπαθούν να υπολογίσουν τον συστημικό κίνδυνο που μπορεί να εγκυμονεί ο τουρκικός τραπεζικός τομέας. Δεν πρόκειται να λάβουν αποφάσεις χωρίς να συνεκτιμήσουν τις βαθμολογίες που έχουν δώσει στις τουρκικές τράπεζες οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης. Παράλληλα, όμως, περιμένουν να δουν να σταθεροποιείται η τουρκική οικονομία που διέρχεται ασυνήθιστα ταραχώδη περίοδο, ακόμη και για τα δεδομένα της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, το κόστος ασφάλισης έναντι μη εξυπηρέτησης δανείων έχει αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε η αξία των δανείων φαίνεται μικρή. Οπως σχολίασε στο Reuters ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, «ο επόμενος γύρος πώλησης των δανείων δεν μπορεί να γίνει με τους παλαιούς όρους». Το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι «άμεση προτεραιότητα είναι η αναχρηματοδότηση όσων δανείων είναι σε εκκρεμότητα, και αν δεν μπορούν να το επιτύχουν οι τράπεζες, θα κληθούν να τα αποπληρώσουν» . Αναρωτήθηκε, όμως, «έχουν τη ρευστότητα για να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις;».

Μέχρι στιγμής οι τουρκικές τράπεζες διαθέτουν άφθονη ρευστότητα και το ενεργητικό τους είναι υψηλό σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου, δεν υπάρχει άμεσος λόγος ανησυχίας, πολλώ δε μάλλον εφόσον πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ελέγχονται μερικώς από ξένες τράπεζες. Μιλώντας στο Reuters ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, που επίσης προτίμησε την ανωνυμία, εξέφρασε την εκτίμηση πως «οι τουρκικές τράπεζες διαθέτουν τα κεφάλαια για να αντεπεξέλθουν αν χρειαστεί και να αποπληρώσουν τα δάνειά τους όταν αυτά λήξουν, είτε από τα δικά τους διαθέσιμα είτε από τις καταθέσεις που διατηρεί η πελατεία τους σε συνάλλαγμα».

Τα στελέχη των τραπεζών υπογραμμίζουν ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει καμία διαδικασία συντονισμένης αντιμετώπισης των χρηματοδοτικών αναγκών των τραπεζών, καθώς οι τουρκικές τράπεζες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μόνες τους. Διαθέτουν επαρκή ρευστότητα για να αντέξουν σε έναν αποκλεισμό τους από τις διεθνείς χρηματαγορές επί 18 μήνες. Ορισμένοι διαφωνούν με αυτήν την εκτίμηση. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αντέξουν οι τουρκικές τράπεζες επί 18 μήνες», τονίζει παράγοντας της αγοράς που μίλησε στο Reuters. Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν βλέπει με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να αποπληρωθούν όλα αυτά τα δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή