Νέοι δασμοί σε εισαγωγές από Κίνα θα πλήξουν τους Αμερικανούς

Νέοι δασμοί σε εισαγωγές από Κίνα θα πλήξουν τους Αμερικανούς

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι οι επιπλέον δασμοί που σκέφτεται να επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα, αξίας 200 δισ. δολαρίων, θα πλήξουν τα αμερικανικά νοικοκυριά, καθώς αφορούν χιλιάδες προϊόντα καθημερινής χρήσης, άρχισε χθες η εξαήμερη περίοδος δημόσιας διαβούλευσης. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Moller-Maersk, της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας του κόσμου, προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία θα πληγεί πολύ πιο έντονα από άλλες οικονομίες εξαιτίας της όξυνσης του εμπορικού πολέμου.

Σε αντίθεση με τον προηγούμενο γύρο αυξημένων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων, οι επιπλέον δασμοί ύψους μέχρι και 25% που εξετάζει να επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση σε εισαγωγές ετήσιου ύψους 200 δισ. δολαρίων από την Κίνα θα γίνουν αμέσως αισθητοί από τους Αμερικανούς καταναλωτές, προειδοποίησε χθες το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο.

Ο κατάλογος με τους πιθανούς στόχους περιλαμβάνει θαλασσινά, έπιπλα και φωτιστικά, ελαστικά αυτοκινήτων, χημικά προϊόντα, πλαστικά, ποδήλατα, παιδικά καθίσματα και πολλά άλλα. «Οι προτεινόμενοι δασμοί σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων θα αυξήσουν κατά πολύ τη ζημία που θα υποστούν οι Αμερικανοί καταναλωτές, εργάτες, επιχειρήσεις και η οικονομία», προειδοποίησε χθες το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις κατηγόρησαν την κυβέρνηση Τραμπ ότι δεν διαθέτει στρατηγικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει την κινεζική πρακτική κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλες επιβλαβείς εμπορικές πρακτικές.

Επίσης, το Εμπορικό Επιμελητήριο κάλεσε την Ουάσιγκτον να αρχίσει «να διαπραγματεύεται σοβαρά» με το Πεκίνο. Μεσαία κυβερνητικά στελέχη από ΗΠΑ και Κίνα θα συναντηθούν εντός της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν κάνει περισσότερα από 1.400 σχόλια, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, με την πλειονότητα να υποστηρίζει ότι οι δασμοί θα προκαλέσουν ζημία και θα αυξήσουν το κόστος για προϊόντα που ποικίλλουν από παιδικές κούνιες και κοστούμια για τις Απόκριες μέχρι πυρηνικά καύσιμα. Η Διαδικτυακή Ενωση, η οποία εκπροσωπεί επιχειρήσεις όπως η Facebook, η Amazon, η Alphabet (μητρική της Google), ανέφερε ότι οι επαπειλούμενοι δασμοί «θα προκαλέσουν δυσανάλογη οικονομική ζημία σε αμερικανικές διαδικτυακές εταιρείες. Ο κατάλογος περιλαμβάνει προϊόντα που επηρεάζουν τη λειτουργία των διαδικτυακών εταιρειών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Η Westinghouse Electric, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία πυρηνικών καυσίμων, ανακοίνωσε ότι βασίζεται στα κινεζικά προϊόντα για να παραγάγει τα προϊόντα της. Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ζιρκόνιο, λέει η Westinghouse, οπότε η επιβολή υψηλότερου δασμού θα «αυξήσει το κόστος πυρηνικών καυσίμων για εμπορικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια» και, τελικά, «θα κάνει απαγορευτικό το κόστος του ηλεκτρισμού για σημαντική μερίδα των Αμερικανών καταναλωτών». Η αμερικανική εταιρεία Huffy, η οποία πουλάει περίπου 4 εκατ. κατασκευασμένα στην Κίνα ποδήλατα, ανακοίνωσε πως η επιβολή δασμού 25% «αποτελεί σοβαρή απειλή για την ύπαρξη της εταιρείας». Ο Μπιλ Σμιθ, επικεφαλής της Huffy, δήλωσε ότι οι υψηλότεροι δασμοί στα κινεζικά ποδήλατα έπρεπε να είχαν επιβληθεί πριν από 20 χρόνια, όταν είχαν αρχίσει να κατακλύζουν την αμερικανική αγορά.

Οταν απέτυχε η προσπάθεια του κλάδου να πείσει την Ουάσιγκτον να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ποδηλάτων, η Huffy είχε αναγκαστεί να κλείσει τρία εργοστάσια κατασκευής ποδηλάτων στις ΗΠΑ το 1998 και 1999 και να στραφεί στις κινεζικές εισαγωγές.

Τέλος, ο Σόρεν Σκου, διευθύνων σύμβουλος της Moller-Maersk, η οποία διεκπεραιώνει περίπου το 20% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου θα επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία κατά 0,1%-0,3%. Ομως για την αμερικανική οικονομία η επιβράδυνση θα μπορούσε να φτάσει το 3%-4% «και αυτό σίγουρα δεν θα είναι καλό», δήλωσε ο κ. Σκου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή