Eμπορικός πόλεμος και Brexit πλήττουν την ανάπτυξη στην Ε.Ε.

Eμπορικός πόλεμος και Brexit πλήττουν την ανάπτυξη στην Ε.Ε.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμένεται να ανασχεθεί η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στη διάρκεια του τρέχοντος και του επόμενου έτους εξαιτίας του εμπορικού πολέμου που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ιδιαίτερα σε αυτές των Ε.Ε και της Κίνας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει γκάλοπ του πρακτορείου Reuters, όπου συμμετείχαν 90 οικονομολόγοι. Παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συμφώνησαν να κάνουν ανακωχή πριν από ένα μήνα για να διευθετήσουν τις εμπορικές διαφορές τους, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, υπό την απειλή επιβολής νέων δασμών από τον Λευκό Οίκο. Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει εξαιτίας της εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, διότι η επιβολή δασμών ένθεν κακείθεν θα διαταράξει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. «Επί του παρόντος φαίνεται ότι σημειώνεται πρόοδος μετά τη συνάντηση του κ. Τραμπ με τον κ. Γιούνκερ. Δεν μπορούμε, όμως, να αποκλείσουμε μια νέα έξαρση αυτής της εμπορικής αντιπαλότητας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018», σχολιάζει ο Μπερτ Κόλιτζιν, οικονομολόγος της ING. «Το ζήτημα είναι πόσο μεγάλες θα είναι οι επιπτώσεις, αλλά έχουμε ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις μας», εξηγεί ο κ. Κόλιτζιν.

Αρνητικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης μπορεί, επίσης, να διαδραματίσει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς εναλλακτική συμφωνία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της πλειονότητας των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 2,1% το 2018 και στο 1,8% το 2019, μετά το 2,7% που είχε καταγραφεί το 2017. Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει με τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων έως τα τέλη του 2018. Εκτιμάται ότι το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί από την ΕΚΤ το επόμενο έτος, ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί κάτω από το 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή